Pluszköltségek albérlet esetén - mire figyelj már kereséskor?

Pluszköltségek albérlet esetén - mire figyelj már kereséskor? 

Az albérletkeresés rendkívül összetett folyamat, hiszen számos objektív és szubjektív nézőpont, külső tényezők befolyásolhatják akár a keresés időtartamát, akár a minőségét és a végeredményt is. Ebben a bejegyzésben most a költségekről lesz szó, azon belül is igyekeztünk összeszedni minden fontos összetevőjét az albérlet költségeinek.

Az első és legfontosabb dolog, mielőtt albérletet keresnénk, az a havonta ráfordítható összeg meghatározása. Fontos, hogy itt azt a keretet határozzuk meg, ami még minden esetben belefér. Ezután érdemes a kereső szűrőjében beállítani egy ennél kisebb összeget maximumnak, hiszen több olyan költség is van, ami a havi fix kiadásokhoz csatolódik, a bérleti díjon (és a kaución) felül.

Közös költség

Talán ezt kell a legkevésbé bemutatnunk, szinte mindenki számol azzal, hogy a lakáshoz valamilyen mértékű közös költség is tartozik. Ez akkor is fennáll, ha saját ingatlanban élünk, albérlet esetén azonban érdemes úgy számolni vele, mintha a lakbér fix eleme, tehát ennyivel magasabb lenne.

A legtöbb esetben ez tartalmazza a rezsi egy részét is, erről érdemes mindenképp tájékoztatást kérni, hiszen minél több részből tevődik össze, annál kevesebb mozgó kiadás lesz havonta.

Rezsi

Szintén egy olyan kiadás, amivel mindenki számol. Azonban lakástípusonként, területenként kifejezetten eltérő összegekről lehet szó, így mindenképp érdemes konzultálni a referenssel, tulajdonossal, hogy hogyan alakul a rezsi mértéke a hónapok során az adott ingatlan esetében. Ezzel együtt érdemes már a kereséskor is utánajárni, hogy a keresett területen belül milyen lakástípusokkal találkozhatunk főként, és azoknál hogyan alakul a várható rezsi mértéke.

TV, internet

Ha TV-szolgáltatás nem is, de internet szinte minden háztartásban alapkellék, éppen ezért egy adott díjat mindenképp bele kell számolni a havi fix kiadások közé. Érdemes előre érdeklődni, hogy az adott házban, lakásban milyen szolgáltatók és ezen belül is milyen csomagok érhetőek el, hogy tudjuk, mekkora összeg fog hozzákerülni a kiadásokhoz.

Parkolás

Ha autóval rendelkezünk, a parkolás kardinális kérdés lehet új helyre költözés esetén. Amennyiben a lakásnak, lakóparknak saját parkolóhelyei, garázsa van, úgy általában egy fix havi bérleti díjjal kell számolnunk. Ha pedig más alternatíva után kell néznünk, úgy növekedhetnek a költségek, ezért mindenképp érdemes már a kereséskor utánajárni, ha a hirdetés szövegében nem szerepel, akkor külön rákérdezni a tulajdonosnál a lehetőségekre.

KIADÓ LAKÁSOK