Panel előnyök és hátrányok

Panel előnyök és hátrányok - hogyan érdemes választani?

A panellal kapcsolatban rengeteg tény és tévhit kering, legyen szó jó és rossz dolgokról is. Összegyűjtöttünk néhány előnyt és hátrányt, hogy segítsünk tisztábban látni a helyzetet, hogy tudd, hogyan érdemes választani.

Előnyök

Fix szerkezet

Panellakások esetén nem kell attól tartanunk, hogy esetleg a vakolattal vagy a padlóval probléma merülhet fel például bontáskor, hiszen az épületnek egy fix szerkezete van, így nem érhetnek minket olyan meglepetések, hogy rejtélyes okokból megreped a hidegburkolat vagy leszakadna a mennyezet.

Arra sem kell számítanunk, hogy hőszigetelés vagy a vízelvezetés ne működne megfelelően.

Rendezett fütőrendszer

Egy panelban általában nem szokott gond lenni a fűtéssel, és ha mégis, akkor egy működő gépészet hárítja el a lehető leggyorsabban a problémát. A fűtés esetén nincs külön költség a kazánokkal, vagy az egyedi fűtés kialakításával, az egységes szerkezet és felépítés miatt, mindenhol egyenletesen oszlik el a fűtés,  így általában a költsége is kisebb. A radiátorokon elhelyeztt egyedi fűtésmérőknek köszönhetően nagy fűtésköltség sincs.

Jó infrastruktúra

A panelek legtöbbször nagyobb városi központok, forgalmasabb csomópontok közelében helyezkednek el, ezért a közlekedés is sokkal egyszerűbb, ami nagy előny, ha nem rendelkezel autóval, vagy a tömegközlekedést részesíted előnyben. Sok helyen akár gyalog is, perceken belül találhatsz postát, gyógyszertárat és élelmiszer boltot is, de általában iskolák, óvodák és kutyafuttató parkok is kifejezetten a panellakások közelébe épülnek.  

Alacsonyabb ár

A panellakások egyik legnagyobb előnye, hogy ezek a lakások viszonylag olcsóbbak és a lakhatási körülmények és plusz költségek sem érik el azt a szintet, mintha a belvárosban vennél ki egy ingatlant. 

Hátrányok

Az állapot kérdése

A paneleknél a szerkezeti előnyei mellett akadhatnak hátrányok is. Ha az épület részt vett a Panelprogramban, nagy valószínűséggel semmi dolgunk nem lesz vele, de ha egy régebbi, lelakottabb épületben veszünk lakást, akkor sok munkánk lehet a felújítással.

Vékony falak

A panelek egyik nagy hátránya, hogy sajnos mivel egy emeleten és nagy valószínűséggel a lakás alatt és felett is laknak mások, ezért könnyebben áthallatszódhat a hangosabb beszéd, TV vagy rádió hangja, kisebb gyerekek játéka vagy kutyák ugatása, amely kellemetlen helyzetekhez vezethet.

Erre megoldásként szolgálhat a hangszigetelés kialakítása a falakon, amely azonban költségesebb beruházás is lehet.

Kellemetlen szagok

A hangok mellett, a szagok is könnyebben áramlanak emeletek és lakások között, mivel a szellőzőrendszerek sokszor nem működnek megfelelően, így lehet olyan eset, hogy a szomszéd főztjének illatát, vagy akár cigarettafüstöt érezhetsz. Sok panelben a liftnek és a lépcsőháznak is sajátos illata van. ami a takarítás függvényében változhat.

Összességében elmondható, hogy a panelek rengeteg előnnyel, de ugyanakkor számos hátránnyal is rendelkezhetnek, függve az állapottól és az épület elhelyezkedésétől is. Panel lakás vásárlása vagy bérlése előtt ezért ezeket a szempontokat mindenképp érdemes figyelembe venni.

KIADÓ LAKÁSOK