Olcsó lakás vásárlása - megéri inkább felújítani?

Olcsó lakás vásárlása - megéri inkább felújítani? - Befektetőknek

Megéri vajon 2022-ben olcsóbb lakást venni és felújítani vagy inkább egy kész, de felújított lakást vásárolni a jobb döntés? A lakáskiadás trendjei folyamatosan változnak, mégis vannak olyan szempontok, amik “örökzöldek”. Ebben a bejegyzésünkben összeszedtük azokat a faktorokat és körülményeket, amelyek segíthetnek a döntésben. Ha kiadásra vásárolnál ingatlant, itt mindent megtalálsz.

Az olcsó lakás választása - olcsóbban jössz ki a végén?  

Az utóbbi években nagy trendnek örvendett az olcsóbb lakások vásárlása és azok felújítása, valamint a házak és lakások építése. Ezt az opciót elsősorban a befektetők, akik megtérülést várnak a felújításokból, valamint azok választják, akik saját célra vásárolnak és szeretnék teljesen a saját stílusuk szerint kialakítani a lakásukat. 

Azonban ha lakásvásárlásról van szó az aktuális trendeket nem hasonlíthatjuk össze az 5 évvel ezelőttiekkel, valamint a 2020-as árcsökenésekkel sem. Míg 5 évvel ezelőtt egy lakás felújítása átlagosan a lakás árának 15%-a körül mozgott, ma már ez akár a  vételár 30%-a is lehet, a felújítások és az alapanyagok árának emelkedése miatt. Az árak emelkedéséhez hozzájárul a kormány különböző laksáfelújítási kedvezményei, amelyek ugyanakkor kedvezően is hatnak a felújítási hajlandóságra. 

Tehát a mai emelkedett felújítási költségekkel könnyen lehet, hogy nem járunk sokkal jobban, mintha egy kész, már felújított lakást vásároltunk volna meg. 

Kész lakást vásárolni vagy várni a felújítási munkálatokra

A kérdés attól is függ, hogy milyen céllal vásárolunk új lakást, valamint, hogy mekkora időn belül szeretnéd, hogy beköltözzenek az adott ingatlanba. Az első szempontok közé tartozik a felújítási költségek felmérése mellett, az hogy mennyi lenne a felújítás ideje, ami manapság talán nagyobb tényezőnek számít, mint a költségek. 

Az igények változásai és az építőipar piaci körülményei miatt a felújítási idők jóval hosszabbak lettek mint az előző években. Kevesebb szakember áll rendelkezésre, valamint az alapanyagok költséges beszerzése is sok esetben a pandémia miatt hosszabb lehet. Sok vevő, ha teheti, inkább éppen emiatt választja a magasabb árú, de már kész és felújított ingatlant, amely céljainak azonnal megfelel. 

Ha a felújítást választod 

Azonban a kedvező hitelek és felújítási kedvezmények mellett még mindig nagyon sokan választják ezt az opciót, hiszen rengeteg a kínálat a piacon ezen a téren is. Azaz, ha nem sürgős számodra, hogy egy kész és felújított lakásba való azonnal beköltözzenek a vásárlás után, alapos tervezéssel és körültekintéssel érdemes ezt az opciót is választani, aminek egyik legnagyobb előnye, hogy így lakás hosszútávon kiszolgálhatja az új lakók igényeit, így sokkal később kell az esetleges felújításokkal számolnod. 

Ha segítségre lenne szükséged a döntésben, szakembereink mindenben rendelkezésedre állnak. Fordulj hozzánk bizalommal, írj nekünk az alberlet@alberlet.hu e-mail címre!