Mit tehetsz, ha a bérlő nem hagyja el az ingatlant?

Mit tehetsz, ha a bérlő nem hagyja el az ingatlant?

Tulajdonosként kockázatot és felelősséget jelent a tulajdonod használatának átengedése. Ideális esetben mindent szerződés rögzít, a felek jóhiszeműen járnak el, a tulajdonos korrekt, a bérlők pedig sajátjukként óvják az ingatlant, amit a szerződés alapján, előre egyeztetett időpontban adnak át. Azonban sajnos az is előfordul, hogy az átadás nem történik meg. Most arról írunk, mit tehetsz akkor, ha a bérlő nem hagyja el a lakásodat.

Ha az az eset áll fenn, hogy a szerződésbe foglalt idő lejárt, és nincs írásos megegyezés a folytatásról, de a bérlő nem adja át az ingatlant, tulajdonosként nem cserélhetsz egyszerűen zárat és pakolhatod ki a bérlő holmiját. Ezért érdemes ezt a helyzetet már a bérleti szerződésben előre tisztázni.

A bérleti szerződésnek egyértelműen tartalmaznia kell, hogy határozott vagy határozatlan idejű-e a bérbeadás, ezzel együtt azt is, hogy milyen módja van a felmondásának. Érdemes rögzíteni, hogy a felmondásnak mi a hivatalos módja, mennyi ideig tartózkodhatnak a bérlők a lakásban jogszerűen, illetve hogy mi az ingatlan átadásának módja.

Ha még biztosabban és hivatalosabban szeretnél eljárni, lehetőség van ún. kiköltözési nyilatkozatot iratni egy ügyvéddel. Ez egy olyan közjegyzői okirat, amely tartalmazza, hogy a bérlő a jogviszony megszűnését követően köteles elhagyni az ingatlant. Ennek az az előnye, hogy a közjegyző által belekerül egy végrehajtási záradék is, így, ha a bérlők nem hagyják el a lakást, hivatalos, hatósági eljárásban végrehajtható a lakás kiürítése.

Ahogy a legtöbb esetben, itt is csak az írásba foglaltak védhetik meg mindkét felet. Nem tudjuk elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos a nyitott kommunikáció, és a részletes bérleti szerződés megírása.

Ha érdekel még több információ a bérleti szerződés felbontásáról, olvasd el korábbi bejegyzésünket a témában!