Lakópark vagy panel?

Lakópark vagy panel? Előnyök és hátrányok

Ha városi lakásról van szó, különösen családok körében, általában két lakástípus jöhet szóba: egy újépítésű, lakóparki lakás, vagy egy panel. Ebben a bejegyzésben körbejárjuk, melyiknek milyen előnyei és hátrányai vannak, milyen szempontok alapján érdemes választani.

Közös pontok

Van néhány olyan tulajdonság, ami mindkét lakástípusnál megegyezik. Ilyenek a praktikus elrendezés, az alacsony fenntartási költségek és a parkosítás. Mindkettőre jellemző, hogy a környékükön az infrastruktúra folyamatosan fejlődik, általában a közelben a legfontosabb szolgáltatások, alapfokú oktatási intézmények megtalálhatóak, de biztosított a könnyű bejutás is a belvárosba.

Amiben eltérnek…

A lakóparkok előnyei

A lakóparkok, koruknál fogva korszerű technológiával épültek, a burkolatuk, bútoraik jellemzően újak vagy alig használtak, a belső udvaruk parkosított, ha van rá hely, játszótereket is kialakítottak bennük, illetve rendelkeznek saját, a lakók számára fenntartott parkolóhellyel, ami sokszor fűtött garázs.

Mivel korszerűek, alacsony rezsivel rendelkeznek, illetve a hangszigetelésük is biztosítja a nyugodt mindennapokat.

A lakóparkok építése folyamatosan zajlik, ezért nem ritka, hogy találhatunk olyan lakást, amelyben még senki nem lakott, elsőként lehet őket bérelni.

Rendszerint fiatal párok, kisgyermekes családok élnek bennük, így, ha ilyen társaságra vágyunk, biztosan szerezhetünk új ismeretségeket.

A lakóparkok hátrányai

Mivel újépítésű házakról van szó, előfordulhatnak olyan hibák, amik új házak esetén nem meglepőek, mégsem gondoltunk rájuk (pl. hiba a beléptetőrendszerben, hajszálrepedések a falakon stb.). Ezek általában könnyen orvosolhatók, viszont előre nehezen tervezhetők.

A legújabb lakóparkok gyakran úgy épülnek fel, hogy bár nagy alapterületű a telek, mégis sok épületet húznak fel rá, így azok egymáshoz közel helyezkednek el. Mindennek megvan a maga helye, mégis lehet zsúfolt az összhatás, így két lakópark között is nagy különbségek lehetnek.

A panelek előnyei

A panelek nemcsak a korszerűsítési programoknak hála költséghatékonyak, hanem alapvetően a bemeneti költségek és a havi lakbér is kedvezőbb, mint a téglalakások esetén.

Úgy lettek kialakítva, hogy viszonylag tágas életteret hagyjanak, így két sorház között viszonylag nagyobb terület van szabadon, ami általában parkosított, játszótérrel, fákkal van kitöltve, így biztosított a zöld terület a hétköznapokon is.

Mivel alapvetően családoknak tervezték, a lakások elrendezése általában nagyon praktikus, élhető méretű szobákkal, rendszerint tároló helyiséggel rendelkeznek.

A panelek hátrányai

Alapvetően minden lakásra igaz, hogy a viszonylag magas számú lakóközösség miatt elkerülhetetlenek az áthallások, mégis a panelben ez szinte tényleg kikerülhetetlen.

Bár az elmúlt években a külső szigetelés és nyílászáró-csere szinte mindenhol megtörtént, a lakások belülről történő felújítása csak a tulajdonoson múlt, így itt lehetnek különbségek az egyes lakások között.

Reméljük, hogy tudtunk olyan szempontokat mutatni, amelyek segítenek a választásban. Használd részletes keresőnket és találd meg a tökéletes új otthont még ma!

KIADÓ LAKÁSAINK