Lakástextíliák tisztításának fontossága az albérletedben

Lakástextíliák tisztításának fontossága az albérletedben

Otthonunkban számtalan olyan textíliával érintkezünk, amelyek higiéniája meghatározó szerepet tölthet be egészségünk szempontjából. Legyen szó a függönyökről, az ágyneműről, lepedőről, a párnahuzatokról vagy épp a  fürdőszobai szőnyegekről. Ezek olyan kiegészítők, amelyekre fokozottan figyelni kell a tisztaság és a higiénia érdekében. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük, milyen rendszerességgel és miért érdemes ezeket a textíliákat tisztítani.

Függönyök

Ami a függönyöket illeti, tisztításuk nem csak esztétikai, de egészségügyi szempontból is meghatározó és lényeges lehet. Függönyeinkkel nem csak a lakás dekorációját variálhatjuk,  hanem annak hangulatát is meghatározhatjuk. Mivel ablakok mellett gyakran kitettek a por és szennyeződések okozta veszélyeknek, ezért nagyon fontos a rendszeres tisztításuk, hiszen legrosszabb esetben akár allergiás reakciókhoz és megannyi kellemetlenséghez vezethetnek. Ne feledkezzünk meg a gyakori porszívózásról, illetve igyekezzünk függönyeinket a gyártói útmutató szerint tisztítani, ezzel is elősegítve a friss és újszerű állapot megőrzését.

Fürdőszobai szőnyegek

A fürdőszobában a vízhasználat sok nedvességet és párát eredményez, ezért az ottlévő szőnyegek és törölközők könnyen koszolódhatnak és a vízpárától bepenészedhetnek vagy különböző baktériumok megtelelpedésére adhatnak lehetőséget. Ezért nagyon fontos, hogy rendszeresen mossuk és tisztítsuk ezeket a textíliákat, a fürdőszobai szőnyegeket legalább 2-3 hetente egyszer, míg a törölközőket minden héten, ha viszont már elhasználódtak, akkor véglegesen cseréljük le őket. A rendszeres tisztítás segít a megelőzésben. 

Ágynemű

Tekintve, hogy ágyunkban minden nap több órát töltünk, az ágynemű olyan lakástextília, ami közvetlenül és hosszú időn keresztül érintkezik bőrünkkel, így kulcsfontosságú szerepet játszik annak tisztasága és higiéniája. A párnahuzat a legkényesebb ilyen szempontból, hiszen arcunkról összegyűjti a bőrünkön lévő olajokat, szennyeződéseket vagy épp arckrém-maradványokat, ami tisztítás hiányában bőrirritációt okozhat. Leghatékonyabb módja a tisztitásnak ha legalább kéthetente cseréljük és magas hőfokon mossuk, mert ez eltávolíthatja az esetleges baktériumokat és atkákat. Szintén hatékony módszer lehet a hosszan tartó tisztaság eléréséhez, ha havonta legalább egyszer kitesszük a szabad levegőre szellőzni a párnákat, takarókat. 

Az albérletben való kellemes környezet fenntartása érdekében a textíliák rendszeres tisztítása nélkülözhetetlen, ha viszont új helyre költöznél inkább, akkor weboldalunkon most számtalan hirdetés között böngészhetsz:

KIADÓ LAKÁSOK