Kiadó lakás kisokos egyetemistáknak - 5 tipp, amit érdemes megfogadni

Kiadó lakás kisokos egyetemistáknak - 5 tipp, amit érdemes megfogadni

Egyetemistaként egy mérföldkőnek számít a szülői háztól való különköltözés, amely a legtöbb esetben az albérletbe való költözést jelenti egyedül vagy többen. Azonban az albérletkeresés folyamata még a rutinosabbak számára is okozhat kellemetlen helyzeteket, nemhogy azok számára, akik először keresnek kiadó lakást. Ebben a bejegyzésünkben összeszedtük azt az 5 tippet, amit érdemes megfogadni kiadó lakás keresése során. 

1. Készíts listát a saját igényeidről 

Az albérletkereséshez hozzáfogni akkor a legkönnyebb, ha tisztában vagy azzal, milyen lakást szeretnél bérelni, hiszen így sokkal jobban szűkíteni tudod keresésed a kínált lakások között a piacon. 

A kereséshez elsőként el kell döntened, hogy milyen lakást szeretnél kivenni, azaz hogy hány szobás lakást keresel, egyedül vagy ismerősökkel vagy akár idegenekkel laknál együtt. Ha ezeket tudod, akkor végig kell gondolnod azt is, hogy hol, milyen környéken szeretnél lakni, ha az egyetemedhez közel, akkor az alapján a kerület vagy városrész szerint kell majd rászűrnöd a lakásokra, illetve azt is figyelembe kell venned, hogy bútorozott vagy bútorozatlan albérletet szeretnél-e kivenni. 

2. Határozd meg az anyagiakat 

Ha megvannak az igényeid, meg kell határoznod azt az összeget is, amit maximum szánnál az albérletre egy hónapban. Ezt a legkönnyebben a havi jövedelmedhez vagy a félretett pénzedhez tudod viszonyítva meghatározni. Fontos, hogy ne csak az albérlet havi bérleti díjával számolj, hanem vedd figyelembe a rezsiköltséget, valamint, hogy a havi átlagos, mindennapos költségek mellett mennyit tudsz elkülöníteni az albérletre. 

3. Megbízható felületen böngéssz

Ha tisztában vagy az elvárásaiddal és felmérted az anyagiakat, kezdj el minél hamarabb keresgélni a piacon és nézd meg, hogy a lakások mennyire fedik az igényeidet. Ügyelj rá, hogy csak megbízható felületen böngéssz, leinformálható tulajdonosok vagy ingatlanirodák lakásai legyenek. 

4. Légy őszinte a tulajdonossal

Ha találtál egy megfelelő albérletet és kapcsolatba is léptél a tulajdonossal, érdemes mindent megkérdezned, amit a lakásról tudni szeretnél és magadról is megosztani néhány dolgot a tulajdonossal, hiszen ő is a számára megfelelő bérlőt keresi. Ilyen például, hogy kivel költöznél, dohányzol-e, játszol-e valamilyen hangszeren, dolgozol-e az egyetem mellett vagy hogy kisállattal szeretnél-e beköltözni. Ha őszinte vagy, sokkal hamarabb derülhet ki a tulajdonos és számodra is, hogy ez-e a tökéletes kiadó lakás számodra vagy sem, valamint a jövőbeli kellemetlen helyzetek is elkerülhetők és ő is rugalmasabban fog kezelni. 

5. Lakásmegtekintéskor legyél alapos! 

Ha már személyesen is megnézel egy lakást, ne feledkezz meg a lakás részletes átnézéséről. Győződj meg róla, hogy minden rendben működik és hogy milyen állapotban van a lakás. Akár egy kísérőt is vihetsz magaddal, mert ha ketten vagyok több részletre tudtok figyelni és lehet, hogy ő meglát valami olyat, amit Te nem. Ha további kérdéseid vannak a fogyasztással és funkciókkal, magabiztosan tedd fel a főbérlőnek, ne akkor derüljön ki valamiről, hogy nem jó, amikor már beköltöztél. 

Nézz szét aktuálisan kiadó lakásaink között és találd meg a tökéletes albérletet! 

KIADÓ LAKÁSOK