Kiadó lakás Budapesten - a leggyakoribb lakástípusok

Kiadó lakás Budapesten - a leggyakoribb lakástípusok

Budapest területén rengeteg féle lakástípus közül válogathatunk, ha albérletet szeretnénk kivenni. Bejegyzésünkben most összeszedtük a leggyakoribb budapesti albérletek típusait, amelyekkel a legtöbbször találkozhatsz a lakáskeresés során. 

Panellakás

A panellakások Budapest külső, de egyes belvárosi kerületeinek is egyik fő ismérvei, ha lakástípusokról van szó. Az előző évszázadból származó lakáskomplexumok rengeteg embernek adnak otthont, legnagyobb előnyük, hogy általában az infrastruktúra kiépítése nagyon jó a közelükben:  a legtöbbször akár a ház aljában vagy pár perc sétára olyan szolgáltatások találhatók, mint szupermarket, óvoda, posta, gyógyszertár, rengeteg buszmegálló vagy akár metró is. 

A panellakás mindig is az egyik legolcsóbb lakástípus volt akár vásárlás, akár albérlet szempontjából, ezért sokan még ma is ezt tartják a legoptimálisabb választásnak. Főleg a külső, kertvárosi kerületekben kedvező áron bérelhetőek, akár több szobás, erkélyes lakások is, így ideális választás lehet azok számára, akik például kisgyermekkel nem a belvárosban szeretnének élni, vagy kertvárosi környezetre vágynak elérhető áron. 

Egyszobás lakás

Mára már nagyon gyakoriak az egyszobás kiadó lakások is Budapesten, főleg a belvárosban, amelyeket a legtöbbször egyetemisták, egyedülállók vagy fiatal párok választanak. Rengeteg féle egyszobás lakás verzió található az albérletpiacon. Sokak számára nem a kedvenc opció, azonban mára már nagyon praktikus és okos megoldásokkal alakítják ezeket a lakásokat is, aminek köszönhetően szinte elkülöníthető a háló és nappali, még ha egy légtérben is van a kettő. Az ilyen típusú lakások nagy előnye, hogy sokkal kedvezőbb a bérleti díjuk, mint szinte bármely más lakástípusé. 

Galériás egyszobás lakás

A galériás lakások a belvárosban a leggyakoribbak, mivel a polgári lakások belmagassága jóval magasabb az átlagosnál, ezért ideális a kialakítása. A legtöbbször egy- vagy másfél szobás lakásokban kerül kialakításra, hiszen a galériával rengeteg tér adható egy kisebb ingatlannak is.

A galériás lakások vagy álló vagy fekvő galériával kialakítottak amely legtöbbször a lakás belmagasságtól függ. Az állógaléria, amely a leggyakoribb eset, funkcionálhat akár hálóként, dolgozó szobaként vagy nappaliként is, tehát szinte egy külön kis emelet. Fekvő galéria esetén általában hálóként vagy tárolóként szokták használni. A galériás lakások előnye, hogy átlagosan kedvezőbb árúak, mint egy kétszobás polgári kiadó lakás ára, mégis érezhetjük úgy, hogy több, külön helyiség van az albérletben. Legtöbbször diákok, párok és egyedülállók választják ezt a típust. 

Másfél-kétszobás lakások

A másfél-kétszobás lakások mára talán a leggyakoribb és legnépszerűbb kiadó lakások közé tartoznak Budapesten. Akár polgári belvárosi ingatlan, akár lakóparki, akár panellakásról beszélünk szinte mindenhol megtalálhatóak. 

A másfél szobás lakások előnye és népszerűségük abban rejlik, hogy rendelkeznek egy kisebb hálóval, ami el van választva a nappalitól és az ebédlőtől, tehát van egy külön helyiség a hálónak, ugyanakkor a bérleti díj kedvezőbb, mint egy kétszobás albérleté. Hátránya, hogy lakás alapterületétől függően ez a szoba sok esetben tényleg csak hálóként tud funkcionálni, és plusz szekrény vagy íróasztal nem fér el benne, amiket emiatt a másik nagyobb szobában kell elhelyezni. Legtöbbször polgári és lakóparki lakások között találhatjuk meg ezeket az ingatlanokat az albérletpiacon. 

A kétszobás lakások esetén, azonban ez a probléma nem merül fel, hiszen ebben az esetben a háló területe sokkal nagyobb, így akár lehetőség van dolgozósarok kialakítására is a szobában. A budapesti albérletek között a kétszobás lakások a legnépszerűbb lakástípusok, hiszen így a a háló és a nappali+konyha nem egy légtérben van és privát légkört nyújt. Az albérletpiacon a kétszobás kiadó lakások leggyakoribbak az újonnan épült lakóparkokban és a belvárosi lakásokban, amelyek ideálisak lehetnek fiatal párok, vagy kisgyermekes családok számára is. 

Kiadó szobák 

A szobakiadás Budapest belvárosi kerületeiben a leggyakoribb, hiszen a legtöbbször egyetemisták számára a legelérhetőbb ez a lakhatási lehetőség, akiknek fontos a központi elhelyezkedés. A dolgozó fiatalok és egyetemisták számára ez egy kedvező megoldás, ha nem kollégiumban szeretnének lakni vagy nem tudnak/akarnak kivenni egy teljes albérletet, illetve az ilyen ingatlantípusok esetén van lehetőség rövidebb bérleti időre is. A legtöbb esetben a lakásban található összes szoba kiadó, így kifejezetten egyetemisták vagy dolgozó fiatalok számára a legideálisabb. 

Találd meg a számodra tökéletes kiadó lakást nálunk! Bármilyen típust is keresel, nálunk biztosan megtalálod a számodra megfelelőt! Nézz szét aktuálisan kiadó lakásaink között! 

KIADÓ LAKÁSOK