Kertkapcsolatos lakás vs. kertes ház

Kertkapcsolatos lakás vs. kertes ház? Előnyök és hátrányok

Ha albérletben élsz, akkor sem kell lemondanod a saját udvarról. Rengeteg opció áll már rendelkezésre, legyen szó akár a közös udvarról, akár a kertkapcsolatról, de kertes házat is választhatsz ideiglenes otthonként. Most a két utóbbit szeretnénk bemutatni, milyen előnyökkel és hátrányokkal járnak, hogyan érdemes választani.

Kertes ház

Bár nem kifejezetten gyakori, találhatunk kertes albérletet akár városon belül is. Ez lehet akár sor- vagy ikerház, akár teljesen önálló családi ház. Ezekről az otthonokról ebben a bejegyzésben írtunk korábban. Éppen ezért most leginkább összehasonlítani szeretnénk a kertkapcsolatos lakással.

Kertkapcsolatos lakás

Leginkább az újabb építésű lakóparkokban jellemző, hogy az alsó szinten található lakásokhoz kapcsolódik egy kisebb, kb. 20-50 négyzetméteres saját, elkerített udvar. Ezek a kertek teljes mértékben a lakás lakói számára vannak fenntartva, így gyakorlatilag olyan, mintha saját kerttel rendelkeznének akár a belvárosban is.

Előnyei

Önmagában előny lehet, hogy a városon belül saját szabadtéri, privát szférával rendelkezhetünk. A lakásból, nappaliból kiérve élvezhetjük a friss levegőt, szervezhetünk baráti, családi kerti grillezést, játszhatunk a gyerekekkel biztonságos környezetben. 

További előnye, hogy élvezhetjük a kert, a saját udvar minden előnyét anélkül, hogy egy teljes házat kellene fenntartanunk. A kertes házzal jóval magasabb fenntartási költségek járnak még akkor is, ha az albérlet. A lakás rezsije mindig alacsonyabb lesz, és ezek a kertek éppen akkora méretűek, aminek a rendben tartásához nem szükséges egész hétvégén dolgozni.

Ezenkívül az elhelyezkedés is az előnyök közé sorolható. A legtöbb kertkapcsolatos lakás újépítésű lakóparkokban vagy régi nagy polgári házaknál található. Előbbiek előnye, hogy általában rendelkeznek saját parkolóhellyel/garázzsal, mégis a tömegközlekedés is jól megoldott a környékükön, rendszerint a közelben található busz- és villamosmegálló vagy épp metróállomás. A nagyobb polgári házak, amelyek több (néhány) lakásból állnak, általában a belvárostól távolabb, csendes, nyugodt környezetben találhatóak meg. Reggel, ha van időnk, kiülhetünk a saját kertünkbe kávézni, mégis fél órán belül a belvárosban lehetünk.

Hátrányai

Míg a kertes háznál maga a kert és az ingatlan is teljesen privát, a kertkapcsolatos lakás esetében általában vannak szomszédok - felső szomszédok is. Így, ha nem a falnál, vagy épp napernyő alatt ülünk, valószínűleg a felettünk lakók rálátnak a kertünkre. Ezzel együtt, mivel lakásról van szó, hangok, zajok, esetenként szagok is átszűrődhetnek, ami zavaró lehet.

Kertes ház esetén kicsit nagyobb a mozgásszabadság a tárolók szempontjából. Ha lakásban élünk, mégis van kertünk, az ahhoz szükséges eszközök tárolását nehezebb megoldani. Szerencsés esetben a lakáshoz tartozó tárolót használhatjuk erre a célra, de lehetséges, hogy alternatív megoldásra lesz szükség pl. a fűnyíró elhelyezésére.

Összességében mindkét megoldásnak számos előnye van, ha szeretnénk saját kertet, mégis megtartanánk az albérlet adta rugalmasságot. Ha szeretnétek a nyári időszakban már a saját udvarotokon vacsorázni, ezen a linken megtalálhatjátok külön listázva a kertes hirdetéseinket!

KERTKAPCSOLATOS ALBÉRLETEK