Így spórolj a rezsivel ősszel

Így spórolj a rezsivel ősszel - rezsicsökkentő tippek albérletben élőknek

Ha albérletben élünk, valószínűleg tisztában vagyunk a rezsink összegével minden évszakban, és nagy valószínűséggel nem rajtunk múlnak a nagyobb, rezsicsökkentést segítő beruházások, mint a szigetelés és a nyílászárók korszerűsítése, napelemek felszerelése stb. Vannak tehát, a tulajdonossal, a lakóközösséggel egyeztethető lehetőségek, azonban léteznek megoldások arra is, hogyan spórolhatunk saját magunknak az albérletünkben, akár lakást, akár családi házat bérelünk.

Meleg színek és napfény

Talán evidens, mégis nagyon fontos a napfény beengedése. Bár kánikula idején érdemes a sötétítéssel elősegíteni a hűvösebb érzetet, mégis a rezsicsökkentés céljából nagyon hasznos, ha minél több fényt engedünk be a lakásba. 

Egyrészt a nap az ablakon keresztül is képes felmelegíteni a helyiséget, ezzel csökkenthetünk a fűtés mértékén, másrészt minél tovább van világos a szobákban, annál később szükséges a lámpakapcsolás, ami az áramfogyasztásunkat mérsékli. Emellett, minél több világos, meleg színt használunk (pl. törtfehér, világos sárga, bézs színeket), annál világosabb lesz a lakás és annál melegebbnek is érezhetjük.

Gyertyák, takarók és a hygge

A hygge egy északi, egész pontosan norvég eredetű dán kifejezés arra, hogyan élvezhetjük a bentlevést, az együtt töltött időt, az otthon melegét. Az északi országokban az év nagy részében sokkal hidegebb van, mint nálunk, ők mégis megtalálták ebben is a szépséget. 

A hűvös estéket egy szobába összegyűlve, takarókkal, gyertyákkal, meleg teával, társasozással, beszélgetéssel töltik. Nem bonyolult, mégis sokkal kellemesebbé teszi a sötétebb, hidegebb időszakokat is.

A gyertya hőt ad, a tea átmelegít, több ember testhője pedig mindig felmelegíti az adott helyiséget. Ráadásul elég a közös tereket jobban befűteni, alváshoz a szakemberek egyébként is a picit hűvösebb levegőt ajánlják.

Természetesen a gyertyákkal vigyázni kell, fontos, hogy ne helyezzük őket gyúlékony tárgyak közelébe, és alaposan szellőztessünk ki, ha elfújjuk őket!

Odafigyelés

Talán közhelynek tűnik, mégis elengedhetetlen, hogy átgondoljuk, milyen eszközöket használunk, mi az, amire valójában nincs szükség, mit hogyan alakíthatunk át.

Példák:

Ha vizet forralunk főzéshez, és esetleg többlet keletkezik, a maradék melegvizet használjuk fel mosogatásnál. Ehhez kapcsolódik, ha van rá lehetőségünk, elég helyünk, érdemes nem folyóvízzel mosogatni.

Gondoljuk át, egy nap hányszor lesz szükségünk a sütőre, és próbáljuk meg úgy időzíteni, hogy csak egyszer kelljen használni, spóroljunk a felmelegítéssel. Emellett, amikor végeztünk, érdemes nyitva hagyni a sütő ajtaját, ez is melegíti a helyiséget, így kevesebb energiára van szükség a fűtéshez.

Ha úgy érezzük, hogy pont annyival van hűvösebb bent, amit egy pulóver felvételével orvosolhatunk, akkor inkább válasszuk azt, hogy jobban felöltözünk. Persze csak annyira legyen hűvös, hogy ne fázzunk meg, mégis érdemes 1-2 fokkal lejjebb vinni a benti hőmérsékletet.

Reméljük, hogy tudtunk segíteni ezzel a kis összefoglalóval, hogy megkönnyítsük a hűvösebb időre való felkészülést és a magasabb rezsiköltségek elkerülését/mérséklését.

Ha úgy érzed, hogy korszerű, újépítésű ingatlanba költöznél, nézz szét ezekkel a paraméterekkel rendelkező hirdetéseink között!