Így oszd meg a teret kis lakásban - praktikus lakberendezés

Így oszd meg a teret kis lakásban - praktikus lakberendezés

Míg régebben az egyszobás lakásokba leginkább kényszerűségből, átmenetileg költöztek az emberek, ma gyakran praktikus okokból választják azokat - az árak így is magasak, mégis ezek a lakások jóval olcsóbbak, mint nagyobb társaik, általában jó az elhelyezkedésük a városon belül, valamint néhány ügyes trükkel kényelmessé varázsolható két ember számára is. Ebben a bejegyzésben megmutatjuk, hogyan hozhatod ki a legtöbbet egylégterű lakásodból.

Elválasztó bútorok, függönyök

Kezdjük az alapokkal. Az egyik legegyszerűbb megoldás kisebb terek elválasztására, ha olyan polcot választasz, aminek nincs, vagy nem mindenhol van hátsó része. Így egyrészt átengedi a fényt, illetve nem szűkíti le nagyon a teret, csak optikailag adja a szeparáltság érzését. De jó megoldás lehet egy nem túl sötét színű sötétítőfüggöny használata is, ami egy ágy vagy heverő rész köré húzható, ezzel kialakítva egy szeparált hálórészt

Színek és tárgyak

Kis területeken mindig érdemes világos színeket használni, amik optikailag nagyítják és melegebbé, otthonosabbá teszik a helyiséget. Különösen igaz ez akkor, ha a garzon tetőtérben vagy földszinten helyezkedik el.

Emellett arra is érdemes figyelni, hogy könnyen lehessen rendet tartani, hiszen egy kis lakásban már néhány hátrahagyott holmi is káoszt teremthet. Erre jó megoldás lehet egy minél nagyobb falfelületet lefedő beépített szekrény, illetve kis mennyiségben olyan tárgyak kihelyezése, amik otthonos érzetet adnak.

Moduláris bútorok

Ma már a nagy kínálatnak köszönhetően rengeteg olyan bútor található a piacon, ami úgy lett kialakítva, hogy egyszerűen átalakítható legyen. Akár egy lehajtható asztal vagy ágy, akár olyan emeletes ágy, aminek az aljában kialakítható egy kisebb nappali- vagy irodai szekció. 

De lehet olyan megoldásokat is találni, ahol egy dobogóval egyrészt megtörjük a kis légtér egyhangúságát, másrészt a dobogó alatt tárolóegységet vagy kihúzható matracot rejthetünk el.

Belsőépítész

Ha a büdzsé (és albérlet esetén a tulajdonos) engedi, érdemes belsőépítész segítségét kérni, akik már fel vannak készülve a kis alapterületek minél praktikusabb kihasználására. Legyen az akár egy egyedileg elkészített polcrendszer, vagy mozgatható falak, számtalan játékos, praktikus és esztétikus megoldással tudnak segíteni.

Reméljük, hogy segítettünk néhány új gondolattal, ha kis lakást választanál, vagy rendeznél be. Ha még keresed az igazit, válogass lakásaink közül!