Hogyan válasszunk megfelelő lakótársat?

Hogyan válasszunk megfelelő lakótársat? Konfliktuskezelési tippek

Életünk során számos alkalommal kerülhetünk olyan szituációba, hogy meg kell osztanunk másokkal az otthonunkat. Főként fiatalabb éveink során, legyen szó az egyetemi évekről vagy fiatal felnőtt korban. Ilyenkor az ember nem mindig tudja megengedni magának, hogy egyedül tartson fenn egy lakást, ezért sokan amellett döntenek, hogy összeköltöznek barátokkal, vagy akár ismeretlenekkel. A lakótársak kiválasztása létfontosságú lehet a harmonikus együttélés szempontjából, ha viszont erre nincs lehetőség, akkor hasznos, ha ismerünk pár hatékony konfliktuskezelési módszert, hogy az esetleges problémák megoldása gördülékeny lehessen.

Az ideális lakótárs kiválasztása

Összeköltözés előtt

Előzetes beszélgetés - Fontos, hogy még az összeköltözést megelőző időszakban szánjunk időt egymás megismerésére, és egy alapos beszélgetésre, hogy  egyeztetni tudjuk elvárásainkat, szokásainkat, és pénzügyi lehetőségeinket, hiszen ezáltal sok későbbi konfliktust előzhetünk meg.

Előző lakótársak - Ha igazán alapos képet szeretnénk kapni az adott lakótárs-jelöltről, és erre van lehetőségünk, akkor akár érdemes korábbi lakótársait is megkérdezni, hogy az adott emberrel milyen viszonyt ápoltak, és milyen volt az együttélés.

Szabályok kialakítása - Megkönnyítheti a mindennapokat, ha előre lefektetjük a közös szabályokat és elveket, amelyek szerint szeretnénk élni a jövőben.

Összeköltözés után

Életstílus - Fontos tudatosítanunk azt, hogy mindannyian különbözőek vagyunk, ezért az életstílusunk is eltérhet egymástól. Vannak, akik az éjszakai órákban hatékonyabbak és vannak, akik a koránkelést és a nappali órák kihasználását preferálják. A konfliktusok megelőzése érdekében ezt jó, ha tisztázzuk az összeköltözés elején.

Takarítás - Mindenképp ajánlott, hogy készítsünk egy heti/havi teendőkről szóló táblázatot, amiben azt is jelezhetjük, hogy kinek mi lesz a feladata, így mindenki tudja, mikor és mit kell kitakarítania.

Dohányzás - Ha valaki dohányzik, azt mindenképp jelezze előre, hiszen másokat zavarhat a füst és a dohányszag, ezért ezt érdemes megvitatni a többi lakóval, hogy ne szüljön konfliktusokat a továbbiakban.

Konfliktuskezelési módszerek

Őszinteség - fontos, hogy ha valami zavar bennünket, vagy gondunk van valamivel, azt ne tartsuk magunkban, hiszen akkor nem fog tudni megoldódni. A lakótársaink nem gondolatolvasók, ezért a problémákat fontos nyíltan és őszintén elmondani, hogy aztán megoldást találhassunk rájuk.

Empátia - Amikor a másik bizalommal fordul felénk, hogy megossza velünk problémáit vagy gondjait, törekedjünk arra, hogy figyeljünk az érzéseire és gondolataira, és próbáljuk meg megérteni a nézőpontját.

Higgadtság - Ha felmerülne egy probléma, próbáljunk higgadtak maradni és a konfliktust objektíven megközelíteni anélkül, hogy az érzelmeink túlságosan befolyásoljanak minket döntéseinkben.

Kompromisszum - Legyünk nyitottak az egyezségekre és az alkalmazkodásra, hogy mindenki számára elfogadható megoldás születhessen.

Ha most keresel albérletet, és többen költöznétek össze, használjátok részletes keresőnket, ahol be tudjátok állítani, pontosan hány szobára lenne szükségetek, és milyen preferenciáitok vannak új, közös otthonotokba!

KIADÓ LAKÁSAINK