Hogyan készülj tulajdonosként egy lassuló piacra?

Hogyan készülj tulajdonosként egy lassuló piacra?

Ha kiadó ingatlanod van, valószínűleg tudod, hogy a piac folyamatosan változik, mindig figyelni kell az aktuális trendeket, gazdasági változásokat. A sikeres kiadáshoz elengedhetetlen a piac ismerete. Az aktuális körülményekre mindig igyekszünk mi is felkészülni, ezért összeállítottunk egy segédletet, hogyan készülhetsz fel egy lelassuló piacra, hogy továbbra is gyorsan és hatékonyan intézhesd ingatlanod kiadását.

Piackutatás

Tulajdonosként elengedhetetlen, hogy tudjuk, milyen kínálattal találkoznak az albérletet keresők. És ebbe nemcsak a kerületenkénti árak tartoznak bele, hanem a felszereltség, extrák, ár-érték arány is. Ugyanis ma már rengeteg teljes körűen felújított, korszerűsített, a mai trendek szerint berendezett lakások között válogathatnak az albérletet keresők, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Az első lépés tehát, hogy megnézzük, az adott környéken, adott típusú ingatlanok milyen áron, milyen felszereltséggel, milyen extrákkal, milyen berendezéssel rendelkeznek. Ezt a feladatot muszáj, amennyire lehet, objektíven elvégezni, hiszen lehet, hogy alul- vagy épp túlbecsüljük, amit kínálunk, és így vagy magasabb havidíjtól esünk el, vagy épp nagyon sokáig hirdetünk, hiszen túláraztuk a “termékünket”.

Kínálat

Ha láttuk, mi a helyzet az adott szegmensben, onnantól két (de akár három) irányba indulhatunk.

Ha szükséges lenne fejleszteni, korszerűsíteni, javítani az ingatlanon, dönthetünk úgy, hogy elvégezzük, amire szükség van. Ez egyrészt növeli az ingatlan értékét, másrészt, tulajdonosként időről időre elengedhetetlen, hogy foglalkozzunk az ingatlanunkkal, így valószínűbb, hogy az új bérlőknek nem lesz időközben problémája, akár egy vezeték- vagy burkolatcserével, akár valamilyen gép elromlásával stb. Természetesen, ha az ingatlanunk kifogástalan állapotban van, érdemes minél hamarabb feladni a hirdetést, mert valószínű, hogy gyorsan találunk érdeklődőt.

Ha szükséges lenne fejleszteni, de nincs erőforrásunk, akár anyagilag, akár időben, dönthetünk úgy, hogy kisebb összeget kérünk el a lakásért. Ez némileg megnehezíti a kiadást, de legalábbis meghosszabbíthatja a folyamatot. Azonban az is járható út lehet, ha az új bérlőkkel meg tudunk egyezni, ha hosszútávra keresnek lakást, hogy akár a kaució egy részéért cserébe egy konkrét felújítandó dolgot elintéznek, vagy épp egy festést, burkolást, aminek az összegét számla fejében mi később visszatérítjük.

Érthető, összeszedett leírás

Ha a hirdetéshez egy részletes, összeszedett leírás társul, azzal önmagunk és az érdeklődők idején is spórolhatunk. Fontos, hogy feltüntessük a lakás paramétereit, felszereltségét, de érdemes beleírni pár mondatot a házról, a lakóközösségről, a környékről. A felmerülő költségeket sem szabad eltitkolni, hiszen lehet, hogy valaki azt hiszi, bele fog férni a költségvetésébe az albérlet, és csak a személyes találkozón derül ki, hogy akár több tízezer forinttal is többe kerül, ha már beleszámoljuk a közös költséget és a parkolóhelyet is.

Rugalmasság

Ha a piac lelassul, tulajdonosként is muszáj rugalmasabbnak lennünk. Nem az elvek és büdzsé feladására gondolunk, inkább olyan gesztusokra, mint hogy akár hétvégén is megtekinthető legyen az ingatlan (hiszen a téli hónapokban munkaidő után már nem tudják az érdeklődők természetes fényben megtekinteni a lakást), ha alapvetően pl. családoknak nem adtuk ki eddig a lakást, érdemes nyitottan állni a kérdéshez, és megismerni a családtagokat, mert lehet, hogy egyből kialakul a szimpátia.

Ha úgy érzed, segítségre lenne szükséged, akár tanácsadással, akár teljes körű ügyintézéssel, vedd fel velünk a kapcsolatot! Szakembereink az első lépéstől segítenek a hatékony és gyors bérlőtalálásban!

KAPCSOLATFELVÉTEL