Határozott vs. határozatlan szerződés

Határozott vs. határozatlan szerződés - melyik az előnyösebb?

Lakáskiadóként, de bérlőként is, a bérleti szerződés típusa és ideje nagyon fontos kérdés az albérlet esetében. A kiadás előtt el kell döntenünk, hogy egy előre meghatározott fix időre szeretnénk-e bérbeadni kiadó lakásunk vagy sem, valamint bérlőként is tisztában kell lennünk vele, hogy számunkra hosszabb, fix idejű szerződés az ideális vagy csak rövidebb időre keresnénk lakást. Ahhoz, hogy a megfelelő döntést hozzuk meg, ismerni kell a két szerződéstípus előnyeit és hátrányait. 

Határozott idejű bérleti szerződés

A határozott idejű bérleti szerződés ismertetőjegye, hogy a felek egymás között egy meghatározott időtartamra (általában 1-2 év) kötik a szerződést. Az az, a szerződés végének megadott dátum az az időpont, amikor a bérleti időszak is megszűnik. A határozott bérleti szerződés lejártával egyidejűleg megszűnik a bérlő ingatlanban való tartózkódási joga is. Azonban amennyiben mindkét fél szeretné fenntartani a bérleti viszonyt, van lehetőség arra is, hogy a szerződés lejártával a felek megállapodnak a szerződés megújításáról. Amennyiben a bérlő nem távozik a lakásból a megadott időponton, és nem újítjuk meg a szerződést, úgy a szerződés határozatlan idejűvé alakul át.

Fontos tudni, hogy a határozott idejű bérleti szerződés a lejárata előtt csak rendkívüli felmondással bontható fel. A rendkívüli, azonnali hatályú felmondás jogával csak akkor élhetünk, ha a másik fél bizonyíthatóan, súlyos szerződésszegést hajt végre. Ilyen esetben nem kell megvárni a meghatározott időpontot a szerződés felbontására. Ugyanakkor attól természetesen semmi nem zárja el a feleket, hogy közös megegyezés alapján döntsenek a bérleti jogviszony megszüntetéséről. 

Határozatlan idejű szerződés

A határozatlan bérleti szerződés abból áll, hogy elindul a bérleti jogviszony a felek között, de nincs meghatározva, hogy az meddig tart, mikor lesz vége. Ez azt jelenti, hogy amikor valamelyik fél különösebb ok nélkül, (pl. mert a bérlő kedvezőbb albérletet talál vagy a tulajdonos már nem szeretné kiadni lakását) szeretné felbontani a jogviszonyt, a felmondási idő betartásával, ezt bármikor megteheti. Határozatlan idejű bérleti szerződés felmondását tehát bármelyik fél kezdeményezheti a hónap 15. napjáig, amely a következő hónap utolsó napjával válik érvényessé. 

Határozatlan szerződés esetén is, érdemes lehet meghatározni egy minimum bérleti időszakot, és azt belefoglalni a szerződésbe (pl. legalább 3 hónap), ilyen esetben egy úgynevezett kevert szerződés jön létre. 

Melyik az előnyösebb? 

Nem lehet azt mondani egyik típusra sem, hogy jó vagy rosszabb, hiszen ez attól függ, hogy mi a felek célja. 

A határozatlan idejű szerződés kiváló megoldás azoknak, akik ragaszkodnak a rugalmassághoz, akár tulajdonosként, akár lakóként. Ezzel egyetemben azonban pont ezért, számolnunk kell esetleges hátrányokkal is: tulajdonosként nem számolhatunk a kiadásból származó fix jövedelemmel egy meghatározott időre, lakóként pedig pont a rugalmasság és a bizonytalanság miatt tapasztalhatjuk azt, hogy a tulajdonosok magasabb bérleti díjért adják ki lakásukat határozatlan időre. 

A határozott idejű szerződés előnye, hogy mind a bérlő, mind a tulajdonos számára fix időintervallumokat nyújt, ezáltal nem áll fenn az a bizonytalanság, ami a határozatlan idejű szerződéseknél. Ha bérlőként hosszabb időre keresnénk albérletet, akkor mindenképp érdemes olyan lakást keresnünk, amely legalább 1 évre kiadó határozott idejű bérleti szerződéssel. Ha pedig a lakáskiadásból fix és biztos jövedelmet szeretnénk, tulajdonosként is érdemesebb hosszabb és meghatározott időre kiadni ingatlanunkat. 

A határozott bérleti szerződés hátránya, hogy csak a rendkívüli hatállyal való felmondás jogával mondható fel a szerződés, amely csak akkor érvényes, hogy ha az egyik fél súlyos szerződésszegést követ el. Ha ez nem történik meg, akkor csak a szerződés lejárta után szűnik meg a jogviszony, ha a felek nem egyeztek meg közösen a bérleti jogviszony idő előtti megszüntetéséről. 

Ha bármilyen kérdésed lenne vagy segítségre lenne szükséges a lakáskiadás, szerződéskötés során, ingatlanreferenseink mindenben szívesen segítenek, írj nekünk! alberlet@alberlet.hu

Ha pedig lakást keresel, akár határozott, akár határozatlan időre, nálunk biztosan megtalálod! Nézz szét aktuálisan kiadó lakásaink között! 

KIADÓ LAKÁSOK