Galéria vagy 2 szoba?

Galéria vagy 2 szoba? Előnyök és hátrányok

Amikor lakást keresünk, számos lehetőség közül válogathatunk. Az egyik döntés, amit meg kell hozni, az, hogy szeretnénk-e galériát vagy inkább két külön szobát. Mindkét opciónak vannak előnyei és hátrányai, és fontos megfontolni ezeket, mielőtt döntést hozunk.

Galéria

A galéria egy kis terület, amelyet a szobából kiemelve egy másik, félszinten helyeznek el. Általában a nappaliban, a hálószobában található. A galériák előnyei közé tartozik, hogy:

  • Több tárolóhelyet nyújtanak: A galériák alatt szabad hely áll rendelkezésre, amelyet lehet használni tárolásra vagy akár egy szekrény beépítésére.
  • Nagyobb érzetet kelt a helyiségben: A galéria által nyújtott térhatás segít abban, hogy az adott helyiség nagyobbnak tűnjön. Emellett az alapterület növelése nélkül ad mégis plusz tároló- vagy épp hálófelületet.
  • Különleges és dekoratív: A galéria ad egy különleges és dekoratív külsőt a lakásnak, ami vonzó lehet azok számára, akik valami egyedibbet keresnek.

Azonban a galéria használatával kapcsolatos hátrányok a következők lehetnek:

  • Magasság: Sajnos gyakran megesik, hogy nincs lehetőség állógaléria kialakítására - ez azt jelenti, hogy a galérián maximum ülésre és fekvésre van lehetőség, tehát kifejezetten csak hálófülkeként használható.
  • Kevesebb fény: Általában a galériákra sokkal kevesebb természetes fény jut. Ez abban az esetben lehet hátrány, ha arra a területre is teljes értékű szobaként lenne szükségünk, így a lakás megtekintésekor ezt mindenképp érdemes ellenőrizni.
  • Privát szféra: Mivel a galéria általában nem egy lezárt szoba, így nem nyújt teljes privát szférát. Ezt érdemes akkor szem előtt tartani, ha rajtunk kívül más is költözne ugyanabba a szobába.

2 szoba

A 2 szobás lakások számos előnnyel rendelkeznek, mint:

  • Több ember számára is kényelmes: általában 2 szoba nagyobb alapterületet és/vagy jobb elrendezést jelent, ami így kényelmesebbé teszi a lakást akár egy párnak, családnak is.
  • Privát szféra: 1,5 szobás lakás esetén is ezek a lakások legalább egy zárható szobával rendelkeznek, ami lehetővé teszi a megfelelő privát szféra biztosítását a lakóknak.
  • Több természetes fény: A galériával ellentétben több szoba szinte mindig több ablakot jelent - minden helyiségben biztosított a természetes fény beáramlása, ami fontos lehet a munkához, tanuláshoz, olvasáshoz stb.

Ugyanakkor a 2 szobás lakásnak hátrányai is lehetnek a galériás lakásokhoz képest:

  • Magasabb költségek: Mivel általában nagyobb az alapterület és a helyiségek egy része zárva van a többitől, a rezsiköltségek magasabbak lehetnek, mint az egylégterű lakások esetén.
  • Tisztántartás: A nagyobb alapterület miatti több bútor és eszköz tisztán- és karbantartása több időt és energiát igényelhet.

Reméljük, hogy tudtunk segíteni a választásban. Nálunk mindkét opcióból találhatsz aktuálisan kiadó lakást, ha még ma megtalálnád az új otthonotokat!

KIADÓ LAKÁSOK