Flatsharing - Együttélés idegenekkel

Flatsharing - Együttélés idegenekkel

A Flatsharing egy elterjedt együttélési modell, amely olyan lakhatási megoldás, ahol lehetőséged nyílik több személlyel osztozni bizonyos lakóterületeken. Ez a modell egyre népszerűbb a világ számos országában, főként a fiatal felnőttek vagy diákok körében, hiszen a mai világban nagyon egyszerű módja lehet a spórolásnak, illetve mindeközben a fiatal évek során fontos forrása lehet a szociális szükségletek kielégítésének is.

A következőkben összeszedtük neked a lakótársi modell előnyeit:

Költséghatékonyság

Az egyik legnyilvánvalóbb előnye a flatsharingnek az, hogy a lakhatási költségeket több ember osztja meg. Ez azt jelenti, hogy az egy főre eső lakbér- illetve rezsiköltségek csökkenek, emellett pedig szintén felosztásra kerülhetnek az egyéb lakhatáshoz szükséges költségek, legyen szó a wc papírról vagy a takarítószerekről. A diákok és pályakezdők számára ez nagy lehetőséget teremt az önálló élet megkezdésére.

Közösség és társaság

A flatsharing lehetőséget ad arra, hogy az embernek könnyen legyen társasága. Az egyedülállók számára ez nagy segítség lehet a magányosság csökkentésében és az új barátok szerzésében. Az együttélés ösztönzi a kommunikációt és fejleszti a konfliktuskezelési képességeket, így segít a személyes fejlődésben is.

Házimunkák megosztása

Ez a lakhatási modell olyan előnnyel is jár, hogy mindenki egyenlően kiveszi a részét a lakás tisztántartásának feladataiból, hiszen ez is felosztásra kerül.  Ez lehetővé teszi, hogy mindenki csak a rá eső részt végezze el, így csökkentve az egyén terheit.

Azonban minden éremnek két oldala van, mielőtt belevetnénk magunkat egy ilyen modellbe, érdemes a hátrányokat is figyelembe venni:

Konfliktusok lehetősége

Amikor több ember él együtt, szinte elkerülhetetlen, hogy konfliktusok merüljenek fel. Ezek lehetnek kisebb dolgok, mint a hangerő vagy a tisztaság kérdése, de néha mélyebb ellentétek is előfordulhatnak, ami megnehezítheti a mindennapos együttélést.

Személyes tér elvesztése

Bár a flatsharing előnye, hogy költséghatékony, az biztos, hogy a egyén személyes tere korlátok közé kerül, amit nem mindenki visel túl jól. Be kell látnunk, hogy nehéz megtalálni a megfelelő egyensúlyt az együttélés és a magánélet között. 

Különböző életstílusok és szokások

Minden ember különböző, ebből kifolyólag más stílusban élei az életét is, és mikor ezek a különböző stílusok egy fedél alá kerülnek, néha konfliktusokhoz vezethetnek, azonban ha úgy érzed, hogy nem okoznak gondot számodra ezek az eltérések, legyen szó az alvási szokásokról, a tisztaságról vagy épp az étkezési szokásokról, akkor ideális megoldás lehet számodra.

Ha úgy érzed, ez az, amit kerestél, böngéssz kiadó szobáink között!

KIADÓ SZOBÁK