Az albérletkeresés 5 alapszabálya

Az albérletkeresés 5 alapszabálya

Ahhoz, hogy a lakáskeresés folyamata hatékony legyen, sok tényezőre kell odafigyelnünk, valamint saját igényeinket is fel kell mérnünk. Összeszedtük, melyek azok a szabályok, amelyeket betartva hatékonyan találhatjuk meg álmaink lakását.

1. Saját igényeink meghatározása

A hatékony kereséshez elengedhetetlen, hogy meghatározzuk, milyen lakást vagy kiadó szobát keresünk, kivel költöznénk, milyen környéket preferálunk és hogy bútorozott vagy bútorozatlan lakást keresünk.

2. Anyagiak felmérése, költségvetés készítése

Anyagi helyzetünk limitálja, hogy milyen lakások között keresgélhetünk. Saját jövedelmünkhöz viszonyítva határozzunk meg egy maximum összeget, amit minden hónapban biztosan ki tudunk fizetni az albérlet fix és plusz költségeire.

3. A lakás személyes megtekintése

Az albérlet megtekintésekor megtapasztalhatjuk, milyen lenne az adott albérletben élni, illetve leellenőrizhetjük, hogy a hirdetésben található fotók és a valóság ugyanazt a képet adja-e vissza a lakásról. Alaposan nézzük át az ingatlant, próbáljuk ki a vizet, gázt, elektromos eszközöket.

4. Őszinteség a tulajdonossal

A szerződéskötés előtt legyünk egyenesek és őszinték a tulajdonossal arról, hogy kivel költöznénk, vinnénk-e kisállatot a lakásba és hogy dohányzunk-e. Ezzel elkerülhetők a későbbi kellemetlen problémák, melyek konfliktusokat okozhatnak a tulajdonossal.

5. Bérleti szerződés

A bérleti szerződés a legfontosabb okirat, mind a bérlő, mind a tulajdonos számára, ezért az aláírás előtt ellenőrizzük, hogy minden fontos részletet és a felek jogait egyértelműen tartalmazza.

A szerződésbe legyen belefoglalva, hogy határozott vagy határozatlan idejű, továbbá érdemes beleírni azt is, hogy kinek a nevére lesz iratva a közművek fizetése, valamint, hogy egyes javításokat ki intéz. A szerződéshez mellékelhető egy jegyzék is, az ingatlanban található ingóságokról, és azok állapotáról, amelynek nagy szerepe lehet a kiköltözéskor, a lakás állapotának felmérésében.

Nézz szét aktuálisan kiadó lakásaink között és találd meg a számodra megfelelő albérletet még ma!

KIADÓ LAKÁSOK