Az albérletek költségei 2022-ben

Az albérletek költségei 2022-ben - mennyibe kerül pontosan?

Az albérletkeresés folyamata során általában a legfőbb tényező értelemszerűen a kiadó lakás bérleti díja és a fenntartásának ára. Ahhoz, hogy a keresés során tisztában legyünk, hogy melyik a legjobb választás számunkra, ismernünk kell egy albérlet fix és változó költségeit, valamint a piaci trendeket is. Bejegyzésünkből most megtudhatod, mennyibe kerül pontosan egy albérlet 2022-ben. 

Piaci trendek 2022-ben 

Először is, ahhoz, hogy ne érjen meglepetés, ismerned kell, hogy milyenek a jelenlegi árak az albérletpiacon. Annak ellenére, hogy 2021 év végén az árak csökkeni kezdtek, 2022 év elején a KSH adatai szerint a bérleti díjak újabb emelkedésnek indultak, főleg a vidéki egyetemi városokban, valamint Budapest legnépszerűbb kerületeiben is. Jelenleg egy budapesti albérlet bérleti díja a átlagosan 150 ezer forint körül mozog, de a legdrágább városrészekben ez akár a 250 ezer forintot is elérheti. Tehát érdemes meggoldonod, hogy az adott városon belül, hol szeretnél új lakást találni, mivel ez önmagában is  befolyásolja a bérleti díjat. 

Az albérlet állandó költségei 

A piaci trendek után, a keresés az albérlet fix költségeivel folytatódhat. A fix költségű kiadások közé tartozik a lakás bérleti díja, amelynek összege, a fizetési módja és ideje a bérleti szerződés fontos tartalmi része. Ha többen bérlik együtt a lakást, akkor a bérleti díj általában többfelé oszlik, amelynek felosztását a bérlőtársakkal és a tulajdonossal kell egyeztetni.

A fix költségek közé sorolják az albérlet rezsiköltségét is, melyet a főbérlő egy adott összegben is meghatározhat, vagy sok esetben a havi számlák alapján fizetendő. A rezsiköltség évszaktól függően természetesen változhat, de a főbérlő általában megad egy nyári és téli körülbelüli összeget, így ezekkel érdemes kalkulálni egy kiadó lakás/szoba esetén. 

A közös költség is a fix havi költségek közé sorolandó, amely a ház fenntartási és felújítási, vagy épp a szemétszállítás költségeit foglalja magában. Az albérlet költségei mellett, olyan fix kiadások is felmerülhetnek, mint a parkolás vagy az internet- és TV szolgáltatás, ha az nincs benne a rezsiköltségben, mivel a bérlő esetleg saját magának intézi. 

Változó költségek kiadó lakás esetén

Természetesen mielőtt albérletbe költözünk, számolnunk kell az olyan változó költségekkel is, amelyek a lakás fenntartásán felül a mindennapokban jelennek meg. Ilyen például az egy hónapban étkezésre költött pénzösszeg vagy a közlekedés költsége. Ezen felül olyan költségekkel is számolni kell, mint a tisztálkodási szerek és a ruházat vásárlása. Továbbá egyénenként eltérő lehet a különböző gyógyszerek vagy vitaminok költsége, illetve a szabadidős vagy szórakozási tevékenységekre szánt összegek mennyisége. 

Azaz, ahhoz, hogy anyagilag biztonságosan béreljünk lakást, ezeket a költségeket is bele kell számolnunk abba a keretbe, amit egy hónapban a bérleti díj és a kiadó lakás egyéb költségei mellett is ki kell fizetnünk. 

A fentiek mellett természetesen felmerülhetnek más, további kiadások és váratlan helyzetek is. Azonban, ha ezekkel az elemekkel számolsz előre, hatékonyabban fogod megtalálni a számodra legmegfelelőbb albérletet. 

Költségvetés készítése a keresés előtt 

A keresés előtt ajánlott egy havi költségvetést készíteni, amelynek segítségével sokkal hatékonyabban tudod megtalálni a számodra minden téren megfelelő albérletet. Készíts egy költségvetést az albérlettel járó havi fix és változó költségekkel, amelyet össze tudsz mérni a te anyagi helyzeteddel és a saját igényeiddel. Határozd meg, hogy mi az a maximum összeg amelyet a kiadó lakás fix költségeire tudsz szánni és nézd meg, hogy ezen felül mennyi lenne a fennmaradó változó kiadások összege. 

Nézz szét aktuálisan kiadó lakásaink között és találd meg a számodra tökéletes albérletet! 

KIADÓ LAKÁSOK