Albérletkeresés egyetemistaként

Albérletkeresés egyetemistaként - ellenőrzőlistával

Egyetemistaként albérletet keresni egyszerre izgalmas és félelmetes feladat. Benned lehet egyrészt az újdonság, az önállóság érzése, másrészt az ismeretlentől, felelősségtől való félelem is. Azonban néhány egyszerű kérdést átgondolva könnyedén megtalálhatod, amire szükséged van. Ebben segítünk most, a cikk végén egy ellenőrző listát is találsz a kereséshez :)

Egyedül vagy másokkal élnél?

Ha először költözöl el otthonról, a teljes egyedüllét talán félelmetesnek tűnhet, mégis számos előnye van. Ahogy annak is, ha hasonló korúakkal, esetleg barátokkal költözöl össze.

Ha egyedül költözöl, elég egy kisebb lakást keresned, amit a saját kedved szerint alakíthatsz, a saját időbeosztásod szerint pihenhetsz, tanulhatsz, ehetsz, és bármikor áthívhatod magadhoz, akit szeretnél.

Ha többen költöztök össze, nagyobb lakásra lesz szükség, és előfordulhat, hogy valakivel osztoznod kell egy szobán. Lehet, hogy a napi időbeosztásotok eltérő lesz, és közösen kell megoldanotok a bevásárlást, takarítást. Cserébe ezeket nem kell egyedül végezned, mindenben együtt tudtok működni és ha társaságra vágysz, nem is kell elmenned otthonról.

Ismerősökkel vagy ismeretlenekkel költöznél össze?

Jó ötletnek tűnhet barátokkal összeköltözni, hiszen a szabadidőtök nagy részét együtt töltitek, így könnyebb lenne összeszervezni a találkozókat, megoszthatnátok a költségeket és mindig jó lenne az otthoni légkör.

Ez mind igaz, azonban ne felejtsétek el, hogy az ember lakva ismerszik meg leginkább - lehet, hogy van egy-két olyan tulajdonság a másikban, ami korábban kicsit zavart, viszont az állandó együttlétben sokszor feljöhet, és akár a barátság rovására is mehet. Érdemes tehát végiggondolni, mielőtt belevágtok, hogy biztosan gördülékeny lenne-e a közös élet.

Egyetemisták, fiatal felnőttek gyakran választják azt az opciót, hogy idegenekkel fognak össze és keresnek egy nagyobb lakást, ami így sokkal költséghatékonyabb lehet, mint egyedül bérelni egy garzont. Ez egyrészt a költségek szempontjából valóban előnyös, illetve a kapcsolatok kiépítése, különösen egy új városban mindig jó ötlet, sosem lehet tudni, milyen barátságok alakulnak ki az együttélésből.

Ebben az esetben azonban fontos, hogy még a keresés előtt, ha lehet, szervezzetek össze egy személyes találkozót, hogy lássátok, élőben is megvan-e az az összhang, ami elengedhetetlen a közös élethez. Nem muszáj örök legjobb barátságot remélni a közös élettől, de ha egy kellemes fél órát együtt tudtok tölteni, és szimpatikusak vagytok egymásnak, nagyobb az esély, hogy gördülékeny lesz az együttélés.

Büdzsé

Egyetemistaként az egyik legfontosabb szempont a büdzsé, fontos tudnod, hogy mekkora összegből gazdálkodhatsz havonta.

Ha albérletet keresel, fontos már a keresési fázisban látnod, hogy egy adott lakáshoz mekkora kiadások társulnak. Ugyanis a lakbér a havi fix összegnek csak egy része, erre jön még a közös költség, a rezsi(nek egy része, ez változó), internet. Érdemes tehát meghatároznod egy olyan keretet, amit biztosan rá tudsz szánni a lakhatásodra havonta, és az alatti összeget beírva keresni a hirdetések között. Részletes keresőnkben be is tudod állítani a maximum összeget.

Elhelyezkedés

A legtöbb városban az egyetemek közelében nagyon sok olyan albérlet van, amit kifejezetten egyetemistáknak szánnak. Ez egyrészt azért előnyös, mert az adott egyetemtől akár sétatávolságra lakhatsz, másrészt az egyetemek nagy része közlekedési csomópont közelében helyezkedik el. Ezek az albérletek általában rendelkeznek íróasztallal, vagy olyan kis területtel, ami alkalmas tanulásra.

Azonban, mivel ezek a lakások általában a belvárosban találhatóak, magasabb költségekkel járnak. Ha tehát kisebb büdzsével rendelkezel, érdemes utánajárnod, hogy az egyetemed környékén milyen tömegközlekedési lehetőségek vannak, és azokon a vonalakon elindulva keresni kiadó lakásokat. Lehet, hogy 15-20 perc utazással, de átszállás nélkül találsz egy sokkal kedvezőbb árú, az elképzeléseidhez illő lakást.

Ellenőrző lista egyetemistáknak

Egyedül költöznél? Ha nem, pontosan hány embernek kerestek albérletet?

Összeköltöznél valakivel egy szobába? Zárható szobákat szeretnél, esetleg galériás lakást is választanál?

Mi a maximális kereted, amit a lakhatásodra tudsz költeni havonta?

Kérvényezed majd a kollégiumi lakhatást? Vagy hosszútávra keresel albérletet?

Van preferált környék, ahova költöznél?

Van olyan szempont, amiből nem engedsz a keresés során? (Érdemes átnézned részletes keresőnk pontjait, ott sok olyan szempontot találhatsz, amire esetleg nem gondoltál korábban!)

Ha ezekre a kérdésekre mind megvan a válaszod, használd részletes keresőnket, hogy gyorsan és hatékonyan megtaláld az ideális új otthonod!

KIADÓ LAKÁSAINK