Albérlet vagy vásárlás - mérlegelési szempontok

Albérlet vagy vásárlás - mérlegelési szempontok

A bérelni vagy venni-dilemmával a legtöbb ember találkozik élete során, egy adott pillanatban. Ez egy olyan kérdés, amelyre sok esetben nincs jó válasz, mivel egyéntől és a piaci áraktól, feltételektől is függhet. Nézzük, hogy mik azok a legalapvetőbb tényezők, amelyek alapján könnyebben és felelősségteljesebben hozhatunk döntést az albérlet vagy vásárlás kérdésében. 

Hosszú- vagy rövidtáv 

Az egyik első szempont a lakásbérlés és vásárlás kérdésben, hogy mi magunk mennyi időre szeretnénk egy adott helyre költözni. Ha a vásárlás felé hajlunk, érdemes tudni, hogy ha hitelre van szükségünk, akkor a legtöbb hitelkonstrukció esetében 5-10-15 évben kell gondolkozni, míg egy albérleti szerződés általában csak 1 évre szól. Tehát fontos feltenni magunknak a kérdést, hogy az adott lakásba hosszabb, akár 10-20 évre vagy csak rövidebb időre szeretnénk beköltözni. 

Önerő és kezdeti költségek kérdése 

Lakásvásárlás esetén rendelkeznünk kell valamennyi önerővel, amely szükséges a hitelhez és a lakás kezdeti költségeinek, mint például az illetéknek vagy a beköltözés költségének finanszírozásához. Ez azonban sok esetben nem áll mindenkinek a rendelkezésére, ilyen esetben érdemesebb kiadó lakást választani. Albérlet esetén nem kell olyan költségekkel számolnunk, mint az ingatlanadó, a javítások és a lakásfelújítás.  

Rugalmasság vagy hosszútávú stabilitás 

A döntésben meghatározó az is, hogy saját igényeink vagy életkorunk szerint mennyire szeretnénk elköteleződni az adott lakás, település és környék mellett, hiszen ha lakást vásárolunk hitelre, azt nem azért tesszük, hogy utána 5 éven belül eladjuk és máshol tegyük meg ugyanezt. 

Ebben az esetben az albérletnek megvan az az előnye, hogy a legtöbb esetben bármikor, vagy nagyon rövid időn belül ki lehet belőle szállni és váltani. Tehát, például ha családalapítás előtt állunk és szeretnénk letelepedni hosszabb távra valahova, akkor érdemesebb a vásárlást választani, azonban, ha munkánk vagy tanulmányaink miatt sokat kell utaznunk vagy költöznünk, jobban járhatunk egy kiadó lakással.

Kinek és mennyit fizetünk? 

Albérlet esetén kontrának felhozható az, hogy a bérleti díjat a lakás használatáért fizetjük a tulajdonosnak, míg egy lakásvásárlás esetén a banknak törlesztjük a hitelrészletet minden hónapban. A döntés előtt érdemes megvizsgálni, hogy mekkora lenne a különbség a törlesztőrészlet és az albérlet bérleti díja között, amelyet havonta kellene fizetnünk, mivel ezen költségek különbsége vagy hasonlósága helyszíntől függően változhat. Természetesen vegyük figyelembe, hogy ha a vásárlás mellett döntünk, akkor a törlesztőrészlet mellett, önerővel és egyéb már fent említett költségekkel is szükséges számolnunk, illetve ez az összeg változó kamatozású hitel esetén idővel növekedni fog. 

Ha úgy érzed, az albérlet lenne a megfelelő számodra, nézz szét aktuálisan kiadó lakásaink kötött és találd meg következő otthonod! 

KIADÓ LAKÁSOK