3 tipp kis konyha berendezésére

3 tipp kis konyha berendezésére - hozd ki belőle a maximumot!

Lakásokban, de gyakran családi házakban is előfordul, hogy a konyha viszonylag kis alapterületű, csak a legszükségesebb elemekkel berendezhető. Ha az amerikai konyhás elrendezés nem megoldható, de szeretnél tágas érzetű, kényelmes konyhában dolgozni, hoztunk 3 tippet, amitől úgy érezheted, egy egészen új konyhában állsz.

1. tipp: Világos falak, bútorok

A világos színek optikailag nagyítják a teret, ami előnyös, ha kis alapterületű helyiségről van szó. Ha lehet, válassz a konyhádba világos falat, csempét, akár konyhabútorokat. Ha a konyhában kap helyet az étkező rész is, abból is érdemes nem túl sötét árnyalatokat választani. Ha kontrasztot szeretnél, fehér konyhaszekrény fa kiegészítőkkel, vagy akár bézs, zöld színű bútorok is szuperül működhetnek. A lényeg, hogy a sötétebb, kontrasztos színekből legyen kevesebb.

Ugyanez igaz az ablakra is. Ha csak függönyt használsz, érdemes nem túl sűrű szövésűt, ami jobban átereszti a fényt, lehetőleg fehéret. 

2. tipp: Rendszerezők

Bármilyen kis helyiségről is legyen szó, a praktikus elrendezés és a rendszerezés a kulcs. Ma már rengeteg helyen lehet kapni kisebb és nagyobb dobozokat, tárolókat, amik akár egymáshoz illeszthetőek. Költségvetéstől függetlenül biztosan találsz olyat, ami a te konyhádhoz is jól jöhet!

Íme néhány példa:

Tányérok kis helyen - Ha csak egy nem túl mély felsőszekrényben tudod tárolni a tányérokat, viszont a belmagasság kihasználatlan, szerezz be mini “polcokat”. Ha megoldható, szerelj be plusz polcot, ha nem, szerezz be sámlihoz hasonlító elemeket! Alá tehetsz egyfajta tányért, rá pedig egy másikat, így máris sok helyet takarítottál meg.

Négyszögletű tárolók - Nagy általánosságban kétféle nő létezik (azok között, akik szeretnek a konyhában lenni :) ): akik az eredeti csomagolásban tárolják az alapanyagokat, és akik mindent külön, felcímkézett edényben tárolnak. A saját, felcímkézett tároló nagyon hasznos, ugyanakkor nem mindegy, hogy milyen az alakja! Sokan használják a klasszikus csatosüvegeket, azonban van ennél helytakarékosabb megoldás is. Válassz kocka vagy téglalap alakú dobozokat, akár átlátszót, üveget, amiket egymásra tehetsz, és nem kell mellettük akkora hézagot hagyni, mint a henger alakú üvegeknél.

Akasztók - Sokszor nem használjuk ki teljesen a konyhaszekrény belsejét, pedig mindig rejt plusz tárolóhelyet. A nyitható ajtó belsejére például erősíthetünk tárolót a lábasok tetejének, vagy akasztót hosszabb kanalaknak, konyharuhának.

3. tipp: Eszköz mint dekorelem

Ha úgy érzed, vannak olyan eszközök, amiket egyszerűen nem tudsz hová tenni, próbáld meg beilleszteni a konyha képébe.

Ma a fa mint anyag elképesztő népszerűségnek örvend, így a vágódeszkákat, fakanalakat bátran hagyd elöl! 

Tipp: a fakanalaknak keress egy már nem használt befőttes üveget, és egyszerűen állítsd bele őket! Az üveg miatt kissé elegáns, mégis természetes hatású lesz.

A laposabb, de nagy eszközök, mint a szűrők, serpenyők is kint lehetnek, egy egyszerű trükkel: válassz a konyha fogantyúival harmonizáló színű akasztót, és a kimaradó eszközeidet, akár bögréket, kesztyűt, konyharuhát is tárold itt.

Reméljük, hogy tudtunk néhány hasznos tanáccsal szolgálni, ha komolyabb felújítás nélkül szeretnél nagyobb térérzetű konyhát varázsolni az otthonodba.

Ha mégis inkább új otthont keresnél, ahol a konyha épp olyan, amilyennek megálmodtad, nézz szét kiadó lakásaink között!

KIADÓ LAKÁSOK