3 tipp a költségek felosztásához lakótársakkal

3 tipp a költségek felosztásához lakótársakkal

Manapság nagyon sokan, főleg fiatalok, diákok bérelnek többen egy albérletet, és lakótársként élnek egy háztartásban. Azonban sokan tartanak tőle, hogy hogyan is lehet ideálisan felosztani egymás között az ingatlannal és a mindennapi élettel járó költségeket. Ha kiadó szobát keresel vagy többen költöznétek egy lakásba együtt, olvasd el a következő tippjeinket!

A szerződés aláírása előtt

Ha egy vagy több emberrel készülsz együtt albérletbe költözni, valamilyen módon fel kell osztanotok egymás között a lakás fix költségeit. Nagyon fontos, hogy ezt még a szerződés aláírása előtt megtegyétek, hogy biztosan meggyőződj arról, hogy közös nevezőn álltokleendő lakótársaiddal.

Ha a főbérlő előre nem határozza meg a különböző szobák árát, több lehetőségetek is van a felosztásra. Sokan minden költséget pontosan feleznek, mások pedig a szobák mérete alapján osztják fel a költségeket, például, ha a te szobád kétszer akkora mint a lakótársadé, értelemszerűen te fogsz nagyobb részletet fizetni a bérleti díjból.

Fizetések kezelése

Sok esetben nem is gondolnánk, de nagyon fontos kérdés, hogy ki kezeli, ha lakótársakról van szó. Van úgy, hogy egyvalaki a felelős a kifizetésekért, a többi lakótárs pedig vele rendezi a költségeket, de van, hogy mindenki külön fizeti a bérleti díj saját részét. Mindenképpen tisztázzátok előre együtt és a tulajdonossal is, hogyan zajlik majd a számlák és a bérleti díj kifizetése.

Eltérő egyéb költségek

Felmerülhetnek olyan egyéb költségek is, amelyek használattól és az egyéni szokásoktól függenek. Abban az esetben, ha például kettőtök közül csak az egyikőtök használná a kábel TV-t, nem lenne igazságos, hogy ő is ugyanannyit fizet, mint aki egyáltalán nem használja. Beszéljétek meg, hogy milyen extra szolgáltatások szükségesek a lakásba és döntsétek el igazságosan, hogy hogyan fogjátok ezeket a számlákat fizetni.

Ha pedig még keresitek a tökéletes közös lakást, nézzetek szét aktuális hirdetéseink között!

KIADÓ LAKÁSOK