3+1 tipp a hatékony panelfelújításhoz

3+1 tipp a hatékony panelfelújításhoz

Számos lakberendező és építész szerint a panelekben mára rengeteg lehetőség van, hogy egy kényelmes és stílusos városi lakássá váljanak, már-már elfelejtve, hogy egy panellakásról van szó. Mostani bejegyzésünkben a panellakás felújításhoz hoztunk néhány alap, de annál praktikusabb lakberendezési ötletet, tippet, amelyet mindenképp érdemes megfontolni a felújításba való kezdés előtt. 

1. Szelektálás, szortírozás 

Az első és legfontosabb lépés minden felújítás kezdete előtt, eldönteni azt, hogy mi az ami marad és mi az ami csak feleslegesen foglalja a helyet a lakásban. Ide beletartoznak azok a bútorok is, amelyek nincsenek használatban, vagy az elképzelt eredményhez egyáltalán nem illenek bele. A panellakásokban, kialakításuk és hagyományok miatt, jellemzőek a régebbi, egységes színű bútorok. Ha ezektől mégsem akarunk megválni, akkor rengeteg helyről inspirálódhatunk arról, hogyan adjunk a retro bútoroknak új megjelenést. 

A szelektálás további előnye, hogy a több üres térrel teli lakásban, saját magunk is jobban átlátjuk, hogy pontosan hogyan és mit szeretnénk átalakítani, felújítani. 

2. Világos, semleges fal - kontrasztos bútorok

A legtöbb panellakás szűk, terei kicsik ezért a falakra és a padlóra érdemesebb világos vagy semleges színeket választani, amelyek optikailag nagyítják a teret. A fehér vagy bézs, esetleg világos szürke színek elegánsak, amivel minden szín jól mutat, így egy-egy karakteresebb bútor színnel sem lőhetünk mellé. 

A semleges színű padlón a vastagabb, mintásabb szőnyegek is jól mutatnak, továbbá a bútorokkal és a kiegészítőkkel kedvünk szerint rendezhetjük be és adhatunk új stílust a lakásunknak. 

3. Beépített bútorok

A panellakásokban a legkényesebb kérdés a kis terek miatt, a tárolás. Pont ezért jellemzőek a panelekben a beépített szekrények, amelyek felújításával vagy átalakításával igazán új hangulatot adhatunk a helyiségeknek, mégis megőrizve a tárolásra legalkalmasabb helyet. A beépített szekrények esetén ajánlott olyat választani, amely egyszerre szinte észrevehetetlen, de mégis beleillik a lakás összképébe. 

+1 Az erkély vagy terasz kihasználása

A panellakások egyik legszimbolikusabb része az apró erkély, amely sokszor sajnos elveszíti alapvető funkcióját és tárolóként vagy raktárként szolgál. Természetesen mindenki arra használja az erkélyt, amire szeretné, kezdve  veteményes kerttől a tároláson át az otthoni edzősarokig, azonban az apró helyiség igazi relaxációs kuckóvá is alakítható, ha éppen annak szeretnénk szánni. A leghatékonyabb megoldás fával burkolni, növényekkel zöldíteni, valamint kényelmesen, a lehetőségekhez adódóan berendezni egy fotellel vagy kisebb kerti kanapéval. 

Ha a felújítás után segítségre van szükséged a lakáskiadás vagy eladás során, fordulj hozzánk bizalommal, szakembereink mindenben szívesen segítenek! alberlet@alberlet.hu