Minden, amit a belsőfali szigetelésről tudnod kell

Panellakás felújítás 3. | Minden, amit a belsőfali szigetelésről tudnod kell

Panellakás felújítás sorozatunk 3. szakaszában a felújítások során felmerülő egyik legnehezebb kérdéssel, a szigeteléssel foglalkozunk. Bejegyzésünkből megtudhatsz mindent, amit a belsőfali szigetelésről tudnod kell. 

A hőszigetelés fogalma  

A szigetelés alapvető funkciója a falon keresztül történő magasabb és alacsonyabb hőmérséklet kiegyenlítése. A hőszigeteléssel lelassítható az alacsony hőmérséklet beáramlása a falon keresztül, hiszen a szigetelés nem engedi be közvetlenül a hideg levegőt a belső térbe. 

Külső szigetelés

A szigetelésen belül létezik külső és belső szigetelés is. Külső hőszigetelés esetében a kiegyenlítődési pont kifelé tolódik, vagyis a fal teljes egészében fel tudja venni a benti hőmérsékletet, így gyakorlatilag hőtárolóként működik és ezáltal csökkenti a fűtési költségeket. 

Belsőfali szigetelés

Veszélyek  

A belső oldali hőszigetelés esetén pont az ellenkezője történik. A szigetelőanyag gátolja a fal felmelegedését, így a fal elveszti hőtároló képességét és a kinti, hideg levegő hőmérsékletét veszi fel. 

Ezen felül a hideg és meleg falak találkozása is gondot okozhat az idő elteltével: a belülről szigetelt, de kívülről áthült homlokzati falak és a szoba levegőjéből felmelegedett mennyezet találkozásánál hőhidak alakulhatnak ki, ami magában hordozza a pára lecsapódásának és a fal penészedésének veszélyét.  

Előnyök 

A belső szigetelés a legegyszerűbb és a legolcsóbb egy panellakás felújítás során, nincs szükség állványozásra és kevés anyag kell hozzá, illetve lehet csak szobánként is megcsinálni. Azonban, csak akkor javasolt ez a szigetelési forma, ha a külső szigetelésre nincs mód. 

Mire érdemes figyelni? 

Ahhoz, hogy a hőhidak kialakulásának esélyét csökkentsük a belső oldali falszigetelésnél, figyelni kell arra, hogy ne maradjon rés a szigetelőanyagok illeszkedésénél, továbbá érdemes párazáró rétegeket is rögzíteni a falhoz. Azonban, ha a belső oldali falszigetelést választjuk, még mindig számolnunk kell a hideg homlokzati fal és a meleg mennyezet találkozásánál kialakuló hőhidakkal. Ezeket sajnos teljes mértékben nem lehet elkerülni, csak minimálisra csökkenteni.