Kaució nélküli albérlet - előnyök és hátrányok

Kaució nélküli albérlet - előnyök és hátrányok

Ma Magyarországon általánosan elfogadott, hogy albérletbe való költözés esetén a tulajdonos a bérleti díj mellett 2 havi kauciót is elkér a bérlőktől. Ebben a bejegyzésben arról írunk, hogy mire is szolgál pontosan a kaució, milyen előnyei és hátrányai vannak, ha olyan lakást keresünk, ahol ezt nem kérik.

A kaució jelentése

A kaució vagy - jogi kifejezéssel élve - óvadék ingatlan-bérbeadás esetén  egy olyan, előre meghatázott összeg, amit a bérlő ad át a tulajdonosnak, aki ezt az összeget félreteszi, és az ingatlan átvételekor valamilyen mértékben visszaadja.

A kaució a szerződés teljes időtartama alatt rendelkezésre kell, hogy álljon, így ez nem elkölthető, ez gyakorlatilag a tulajdonos számára nem bevétel.

Milyen hátrányokkal jár a kaució fizetése?

Természetesen talán a legfontosabb hátránya, hogy a költözéskor gyakorlatilag három bérleti díjnak megfelelő összegnek kell rendelkezésre állnia, ami gyakran nehezen kivitelezhető. Ha tudjuk, hogy ezt az összeget 2 hónap alatt tudnánk összegyűjteni, és van erre lehetőség, érdemes plusz egy hónapot várni a kereséssel, vagy rosszabb esetben szerződésbe foglalni a tulajdonossal, hogy beköltözéskor és a következő hónapban is 2 havi bérleti díjat fizetünk, így az összeg lassabban, de maradéktalanul megérkezik.

Mindenképp fontos beköltözés előtt, a szerződésben pontosan leírni, a kaució mire vonatkozik, milyen esetekben jár vissza. Ezzel együtt érdemes jegyzőkönyvbe venni, a kaució alá eső értékek állapotát is, ami így hivatkozási alap lehet a későbbiekben.

Milyen előnyökkel jár a kaució fizetése?

A kaució egyfajta biztosíték, ami ideális esetben teljes egészében visszakerül a bérlőkhöz kiköltözéskor. Ez pl. megkönnyítheti a bérlők számára a kiköltözést, hiszen kézhez kapnak egy nagyobb összeget, amit akár egy új bérlemény kauciójába vagy épp berendezésére tudnak forgatni.

Fontos, hogy a kaució akkor jár vissza, ha a bérelt ingatlanban lévő bútorok és eszközök ugyanolyan állapotban vannak, mint átvételkor, vagy csak az általános használatból eredendően vannak amortizálva.

Ezzel együtt, amennyiben a bérlési idő alatt valamilyen nagyobb kár keletkezne az ingatlanban, a kaució összege fedezni tudja ezt, így nincs szükség vésztartalékokból rendezni a számlát, hiszen egy nagyobb összeg kifejezetten erre lett félretéve.

Összességében a kaució fontos és hasznos eszköz, ami pénzügyileg is védi mindkét felet a szerződés mellett.

Sikeres albérletkeresést kívánunk!

KIADÓ LAKÁSAINK