Home staging, ha csak kiadnád a lakásod - megéri?

Home staging, ha csak kiadnád a lakásod - megéri?

Lakáskiadás előtt gyakori dilemma, hogy megéri-e a felújításba, bútorok, gépek cseréjére időt, energiát és pénzt szánni. Ebben a bejegyzésben ezt a témakört vizsgáljuk meg.

A home staging lényege, hogy az ingatlant fekészítik el- vagy kiadásra, úgy, hogy a leendő lakó már a megtekintéskor teljes mértékben bele tudja képzelni önmagát a lakásba. Olyan alapoktól kezdve, mint a bútorok összehangolása, térben való kényelmes elhelyezése, akár a falak mozgatása, festése, burkolatok cseréje is a folyamat része lehet. Mindennek szinte csak az idő és a ráfordítható büdzsé szab határt.

Van, aki teljes körű átalakítást szeretne, amihez szakember segítségét is kérheti - ma már vannak kifejezetten home stagingre szakosodott lakberendezők, belső építészek, akik segítenek a tulajdonossal együtt elképzelni, hogy kinek lenne érdemes meghirdetni az adott lakást, és ennek a személynek (párnak, családnak stb.) mire van szüksége: milyen bútorokra, helyiségekre, elrendezésekre.

Természetesen, aki nem szeretne nagyobb összeget rászánni a folyamatra, önállóan is elvégezheti, ez azonban időigényesebb lehet. Érdemes megálmodni az adott lakás stílusát, ehhez passzoló színeket, burkolatokat, bútorokat választani. 

Milyen előnyei lehetnek?

Általános karbantartás

Azok a lakások, amelyeket csak kiadásra, albérlők használnak, gyakran lehetnek lelakottak. Ennek több oka is lehet, de leggyakrabban a lakás általános elhasználódása az, illetve, hogy két bérlő között nincsen olyan átmeneti időszak, amikor az alapvető karbantartási, frissítési munkálatokat el lehetne végezni. Tisztasági festést, esetleg burkolatok, munkalapok stb. cseréjét a saját otthonunkban időnként elvégzünk, azonban ahol egymást váltják az albérlők, megesik, hogy ez kimarad.

Éppen ezért érdemes néhány évente egy-két hónapot “kivenni”, amikor felfrissítjük az adott lakást. Átnézetjük szakemberekekkel is, hogy a vezetékek, csövek, nyílászárók, esetleg a klíma rendben vannak-e.

Ezzel együtt, minél több részlet lett átnézve/kicserélve, annál kisebb az esély, hogy valamit időközben javítanunk kell. Tulajdonosként pedig az is fontos szempont, hogy a lakással minél kevesebb gond legyen. Ha az autónkat is időnként szervizeljük és elvégeztetjük a megelőző karbantartó folyamatokat, akkor egy lakás esetében miért ne kellene ugyanezt megtennünk?

Időtakarékosság

Bármennyire furcsán is hangzik, azzal, hogy kiesik néhány hét, hónap a felújítás miatt, valójában időt spórolhatunk meg. Egy felújított, azonnal költözhető, kellemes hangulatot adó lakás sokkal hamarabb új albérlőre találhat, mint egy közepes állapotú, régi(es) bútorokkal felszerelt társa. A hatékony kiadás szempontjából tehát mindenképp érdemes rászánni magunkat.

Értéknövelés

Hasonlóan az előző ponthoz, hiába a jó lokáció vagy a nagy alapterület, ha a leendő lakó nem érezné otthonosan magát a lakásban, a kiadás sokkal több időt vehet igénybe, és sokkal kisebb összeget lehet elkérni érte. Egy igényes leendő bérlő szívesebben szán kicsivel többet a havi részletekre, ha a beköltözés pillanatától otthon érezheti magát.

Összességében mi azt gondoljuk, hogy érdemes a lakás fejlesztésére időt, energiát és pénzt szánni, hiszen hosszútávon megérheti a befektetés.