3 dolog, amire figyelj, ha olcsó albérletet keresel

3 dolog, amire figyelj, ha olcsó albérletet keresel 

Akár belvárosban, akár külsőbb kerületben keresünk új otthont, egy albérlet esetén az árak minden esetben szerepelnek a fontossági listánkon. Habár árérzékenyek vagyunk, fontos tudni, hogy nem mindig érdemes az alacsonyabb lakbér mellett dönteni. Összeszedtük, mi az a 3 szempont, amire érdemes odafigyelni, ha olcsó albérletet keresünk.

Egy albérlet ára

Először is érdemes átvennünk, mi az, ami beletartozik egy albérlet árába és mi számít olcsónak.

Egy albérlethez minden esetben tartozik egy lakbér, amit a tulajdonos a saját érzései/tapasztalatai, valamint a piaci helyzet alapján áraz be. Ez azonban csak 1 összetevő, és mindig figyelembe kell venni, hogy egy albérletnek milyen további várható, fixen felmerülő költségei vannak havonta.

Ilyenek a teljesség igénye nélkül:

  • a közös költség,
  • a rezsi,
  • TV, internet
  • parkolás/garázs

Ezeken felül számolni kell beköltözéskor a kaucióval is, aminek a fontosságáról ebben a bejegyzésben írtunk korábban.

A kauciótól függően pedig történhetnek olyan események, amelyek miatt esetleg plusz kiadással kell számolni (pl. ha magunk visszük a gépeket és esetleg elromlanak). Ezen váratlan kiadások miatt is nagyon fontos, hogy mindenképpen kössünk szerződést beköltözés előtt, hiszen így világos lesz, hogy melyik költség melyik felet terheli!

Láthatjuk tehát, hogy az albérlet ára nem merül ki a lakbér összegében, érdemes több szempontot is figyelembe venni választáskor.

1. Közös költség és rezsi

Ennek a két állandó tételnek az összegét nagyon fontos egyeztetni a tulajdonossal. Gyakran előfordul, hogy a közös költség része pl. a hideg és/vagy a melegvíz, a szemétszállítás, stb., azonban ez egyáltalán nem magától értetődő. Éppen ezért akár az is kiderülhet, hogy ezzel a két költséggel magasabb lenne a havi kiadás, mint egy kicsivel magasabb lakbérű másik ingatlannál, ahol a közös költség tartalmazza a rezsi egy részét.

2. Az idő pénz?

Ha otthont keresünk, fontos szempont, hogy a mindennapjainkhoz mennyire tud illeszkedni. Az adott lakástól mennyi idő/átszállás alatt érünk el munkába, boltba, iskolába stb. Lehet, hogy az első héten még nem zavar a 2 átszállás, de a 4. hónapban már azt gondoljuk, bárcsak kicsivel többet szántunk volna a havi lakbérre.

Fontos megnézni még kiválasztás előtt, hogy a munkán kívüli teendőinket milyen távolságon belül tudjuk elintézni:

  • Ha szeretünk edzeni, van-e edzőterem a közelben.
  • Ha szeretünk mozizni, hol van a legközelebbi mozi.
  • Ha kisgyerekeink vannak, van-e ovi, bölcsi, játszótér a közelben. Ha van, valószínűleg több kisgyermekes család is lesz a környéken.

Apróságoknak tűnhetnek, mégis érdemes mindezeket átgondolni, mielőtt választunk. Hiszen, ha minden, amit szeretünk, messze van, az egy idő után frusztrálttá teheti a mindennapokat.

3. Nem minden arany, ami fénylik

Ha találtunk egy olyan hirdetést, ami árban illik az elképzeléseinkhez, képek alapján is megfelel, és a tulajdonos is szimpatikusnak tűnt, mindenképp beszéljünk meg egy időpontot megtekintésre.

Célszerű nem egyedül menni, egy barát, családtag megláthat, kérdezhet olyan dolgokat, amik felett mi elsiklanánk. Ha van rá lehetőség, érdemes nappal megnézni a lakást, természetes fényben, amikor az esetleges hibák mellett azt is láthatjuk, mennyire világos a lakás, alkalmas-e arra az életvitelre, amire szükségünk van (pl. otthoni munka esetén van-e világos tér egy íróasztalnak).

Mindez persze akkor is hasznos, ha nem az ár a legfontosabb tényező a keresésünk során, viszont sokszor sajnos az olcsóbb hirdetések között felbukkanhatnak olyan ajánlatok, amik túl szépek ahhoz, hogy igazak legyenek.

Keress megbízható, fényképpel rendelkező hirdetéseink között, és találd meg az új otthonod még ma!

KIADÓ LAKÁSOK