Tippek a fenntartható életmódhoz

Energiatakarékos albérlet - tippek a fenntartható életmódhoz

Az életmódunk jelentős hatással van a környezetre, és ebbe az otthonunk energiafogyasztása is beletartozik. Érdemes szem előtt tartani, hogy az energiatakarékosság nem csak a környezetvédelem szempontjából fontos, de pénztárcakímélő is.

Az a szuper hírünk, hogy albérletben élve sem kell lemondanunk a fenntartható életmódról! Ebben a cikkben megosztunk néhány tippet, hogyan alakítható át az ideiglenes otthon is energiatakarékosabbá.

Világítás

Az energiatakarékosság egyik legegyszerűbb módja az energiatakarékos izzók használata. A hagyományos izzókat érdemes lecserélni LED vagy kompakt fénycsövekre. Ezek nemcsak hosszabb élettartammal rendelkeznek, de jóval kevesebb energiát is fogyasztanak. Így, bár a bekerülési költségük magasabb, mégis hosszútávon sokkal jobban megéri ezek mellett dönteni. Esténként pedig a gyertyafény meghitt hangulat mellett nagyon szép fényt is ad, biztonságosan használva nem feltétlenül van szükség lámpára is mellette.

Hőmérséklet

Az otthon fűtése és hűtése is jelentős energiát emészthet fel. Érdemes programozható termosztátot használni, amely lehetővé teszi, hogy pontosan beállítsuk a kívánt hőmérsékletet, és csak akkor használ energiát, amikor valóban szükséges. Ha nincs otthon senki, érdemes lejjebb venni a fűtést és kikapcsolni a klímát, illetve az ablakokat is bezárni.

Energiahatékony készülékek

Ha lehetőségünk van rá, érdemes energiahatékony készülékeket választani, pl. hűtőt, mosó- vagy mosogatógépet. Ezek általában drágábbak, de hosszútávon megtérülnek, mert sokkal kevesebb áramot és vizet használnak el. Saját gépek esetén minél hamarabb érdemes cserélni, ha viszont a tulajdonos felel a gépekért, és hosszútávon tervezel a lakásban maradni, érdemes egyeztetni vele.

Víztakarékosság

Fontos elzárni a csöpögő csapokat, szükség esetén megjavíttatni őket. Önmagukban nem jelentenek hatalmas költséget, viszont összeadódnak, illetve a nyári időszakban, amikor sok terület egyébként is vízhiányos, a legapróbb lépések is számítanak. Érdemes a zuhanyzást is előnyben részesíteni a kádban fürdés helyett, hiszen ezzel is rengeteg vizet spórolhatunk.

Hulladékcsökkentés

A fenntartható életmód része a hulladékcsökkentés is. Érdemes több helyen is tartani újrahasznosítható szatyrokat (pl. autóban, bejárati ajtó mellett, táskában stb.), illetve olyan termékeket választani, amelynek vagy nincs csomagolása, vagy az környezetbarát. Lakásban is van lehetőség komposztálásra. Ha félsz a szagoktól, akkor is van olyan ételhulladék, amelynek a bomlása nem jár kellemetlenséggel.

Az energiahatékony életmód albérletben élők számára is elérhető. Igyekeztünk olyan tippeket hozni, amelyek könnyen beilleszthetők a napi rutinba, hosszútávon nemcsak a környezetet, hanem a pénztárcánkat is kímélik. Ha új életmódodhoz új otthont keresel, nézz szét aktuális hirdetéseink között!

KIADÓ LAKÁSOK