Lakótárs - idegen vagy barát legyen?

Lakótárs - idegen vagy barát legyen?

Manapság rengeteg egyetemista mellett a már dolgozó fiatal felnőttek is gyakran választják az összeköltözés valamilyen formáját. Leginkább a költségcsökkentés szempontjából előnyös választás egy nagyobb lakás bérlése, de akár a társasági élet, közösséghez tartozás is vonzóvá teszi.

Az azonban mindig nehéz kérdés, hogy idegenekkel vagy barátokkal érdemesebb-e összeköltözni. Természetesen ez függhet az adott körülményektől és élethelyzetekről is és sokan inkább ismerőssel élnének együtt, de érdemes ismerni mindkét oldalon az előnyöket és a hátrányokat.

Együttélés baráttal/ismerőssel

Előnyök

Valószínűleg általában jó lesz a hangulat, szívesen töltötök majd együtt időt otthon, és csináltok közös programokat akár házon kívül is. Mivel ismeritek egymást, tudjátok, mikor van szüksége a másiknak egy kis visszavonulásra, viszont a közös időt biztosan élvezitek majd.

Nincsenek felesleges körök, nincs szükség ismerkedésre, összeszokásra, hiszen ismeritek egymást, az első naptól kezdve bizalmas lesz a viszony. Könnyebben meg tudjátok beszélni a nehézségeket és a felmerülő problémákat, feladatokat.

Az előző ponthoz kapcsolódva, mivel valószínűleg voltatok már olyan helyzetben, ahol pénzügyeket kellett rendezni, vannak bevált szokásaitok. Így könnyebb az olyan kérdéseket egyeztetni, mint a háztartási dolgok beszerzése vagy épp a közös főzés, bevásárlás.

Hátrányok

Mindenkinek szüksége van néha arra, hogy visszavonuljon, egyedül legyen, lecsendesüljön. Ha baráttal élsz együtt, akkor általában a szabadidőtöket együtt fogjátok tölteni, hiszen a közös helyiségekben mindenképp találkoztok, így konfliktusforrás, kellemetlenség lehet, ha nem szeretnél épp a másikkal beszélgetni, vele lenni.

Lakva ismerszik meg az ember, tartja a mondás, ami maximálisan igaz is. A barátok szívesen töltik együtt a szabadidejüket, de mindenkiben van olyan, amit a másik zavarónak talál vagy épp nem ért vele egyet. Ez olyankor nem okoz problémát, ha csak hetente párszor találkoztok. Az is lehet, hogy nem tűnik nagy dolognak, de ha minden nap együtt vagytok, felnagyítódhatnak ezek az alapvetően apróságok is.

A barátság, jó viszony miatt előfordulhat, hogy megnövekedhetnek a baráti szívességek, amelyek rossz érzést keltenek a másikban, mégsem szól sokáig, hiszen barátok vagytok (és nem nagy dolog gyorsan letörölni a pultot, ha vizes vagy morzsás maradt). Ezeket nehezebb megbeszélni, hiszen az elején még felesleges konfliktusnak tűnhet, de hamar felgyülemlik.

Mindenképp arra buzdítunk, ha van valaki, akivel szívesen összeköltöznél, előtte mindenképp beszéljétek át az előző pontokat, hogy hogyan kezelnétek az adott helyzetet. Ha úgy érzitek, mindneképp belevágtok, nézzetek szét kiadó lakásaink között és találjátok meg a tökéletes, közös otthonotokat!

KIADÓ LAKÁSOK