Lakásbérlés vállalkozásnak - mire figyelj a keresésnél?

Lakásbérlés vállalkozásnak - mire figyelj a keresésnél?

Ha vállalkozásodat költöztetnéd, vagy épp az első helyet keresed, valószínűleg két utat látsz magad előtt: irodát vagy lakást bérelj inkább. A lakásbérlésnek számos előnye van, többek között a rugalmasság, a költséghatékonyság, valamint a könnyebben személyre szabható munkakörnyezet, amelyek mind hozzájárulhatnak a gördülékeny mindennapokhoz. Azonban, mielőtt elköteleznéd magad egy konkrét lakás mellett, van néhány szempont, amiket érdemes átgondolni.

Lokáció

Az elhelyezkedés kiemelkedően fontos tényező lehet a vállalkozásod szempontjából. Gondold át, az ügyfeleid számára mi lenne a legkönnyebben elérhető és leginkább vonzó környezet, a munkavállalóid hogyan juthatnak be a munkahelyükre. Milyen tömegközlekedési, parkolási lehetőségek, szolgáltatók (pl. kisbolt, menza stb.) vannak a közelben.

Méret és elrendezés

Természetesen minden vállalkozásnak különböző méretekre és elosztásokra van szüksége. Szükséged van-e akár több zárható szobára, amik tárgyalók lehetnek, vagy épp nagy nyitott térre, ahol mindenki együtt dolgozhat? Amikor ezt tervezed, gondolj arra is, hogy az ingatlan alkalmas-e kiszolgálni a vállalkozásod folyamatos változásait, növekedését.

Pénzügyek

Érdemes már a kereséskor átgondolni, mi a pontos büdzsé. Nagyon fontos, hogy ne csak a havi bérleti díjat vedd figyelembe, hanem a rezsit, közös költséget, takarítást, internetet stb. Legyél őszinte és pontos, hogy munka közben ne kelljen az iroda fennmaradásáért küzdened.

Bérleti szerződés

Akár lakhatási célra veszel ki egy lakást, akár irodának, elengedhetetlen egy részletes bérleti szerződés, aminek érted és ismered minden pontját. Tudd, hogy határozott idejű-e a szerződés, figyelj a bérleti díj emelésére vonatkozó feltételekre, valamint az esetleges kötbérekre. A pontos és átlátható szerződés elengedhetetlen.

Szabályok

Nézz utána, hogy van-e a vállalkozásoddal, tevékenységeddel kapcsolatban bármiféle helyi szabályozás. Lehet, hogy az egyes lakóövezetekben korlátozottak az üzleti tevékenységek lehetőségei, és fontos, hogy ezekkel tisztában legyél még a szerződés aláírása előtt.

Helyi közösség

Érdemes utánajárni, hogy az adott környéken milyen lehetőségek vannak networkingre, együttműködésre más vállalkozókkal.

A lakásbérlésnek számos előnye van az irodával szemben, de a megfelelő döntéshez alapos kutatásra és tervezésre van szükség. Fontos, hogy a fentieket átgondold, hogy a vállalkozásod számára a legkedvezőbb döntést hozd hosszútávon is.

Nézz szét irodának is kivehető hirdetéseink között, és találd meg vállalkozásod új otthonát!

IRODA LAKÁSOK