Albérletkeresés egyetemistaként - tippek és trükkök

Albérletkeresés egyetemistaként - tippek és trükkök

Egyetemistaként vagy épp az egyetemre készülve valószínűleg felmerült már, hogy albérletben élj. Azonban az albérletkeresés, a különélés hatalmas lépés, ami “rutinosként” is hozhat nem várt fordulatokat. Éppen ezért most hoztunk néhány tippet és trükköt, hogyan érdemes elkezdened a keresést, mire érdemes figyelned, hogy megtaláld a tökéletes első otthonod.

Adj magadnak időt

Az első és legfontosabb tanácsunk, hogy időben kezdd el a keresést! Ne várj az utolsó pillanatig, mert albérletet találni időigényes folyamat lehet. Különösen az egyetemi városokban fogynak el hamar a diákok számára is ideális lakások, így minél előbb elkezded a keresést, annál nagyobb eséllyel találod meg azt, amit keresel.

Pontos költségvetés

Nagyon fontos, hogy pontosan tudd, mennyi pénz áll rendelkezésedre, ha a lakhatásodról van szó. Itt mindent bele kell számolnod. Nem szabad elfelejteni, hogy a bérleti díj csak egy részköltség, számolnod kell a kaución felül olyan állandó kiadásokkal is, mint a közös költség, fűtés, áram, internet, esetleg ha autód is van, garázsbérlés vagy külső parkolás költségei.

Elhelyezkedés

Természetesen általánosan érvényes az, hogy a belváros és a fontosabb közlekedési csomópontok közelében drágábbak az albérletek, különösen, ha egyetem is van a közelben. Éppen ezért érdemes az egyetemed mellett elhaladó tömegközlekedési eszközök vonalán is szétnézni, hiszen lehet, hogy kicsit távolabbról kell indulnod, viszont átszállás nélkül, könnyedén bejutsz, és akár jóval kedvezőbb ajánlatot találhatsz.

Állapot és felszereltség

Amikor megtekintesz egy kiadó lakást, nagyon fontos, hogy tájékozódj az állapotáról. Mikor volt utoljára felújítva, mekkora áramellátást tud biztosítani, van-e elérhető internetszolgáltató, milyen sebességű internetet tudnak biztosítani, működnek-e a kapcsolók, nem csöpög-e a víz a csapokból stb. Emellett azt is érdemes megkérdezni, hogy pontosan mi marad a lakásban, amikor beköltözöl, akár háztartási gépek vagy bútorok.

Szerződés

Nem tudjuk elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos egy jó szerződés, és a tartalmának alapos ismerete. Tudd meg az összes feltételt és kötelezettséget, ha bármilyen kérdésed van, mindenképpen tedd fel még az aláírás előtt. Ha úgy érzed, segítségre van szükséged, fordulj hozzánk bizalommal!

Az albérletkeresés folyamata sok kihívást rejt, de ha felkészülten és tudatosan vágsz neki, szuper otthonra lelhetsz. Nézz szét aktuális hirdetéseink között, használd a részletes keresőt, hogy csak a preferenciáidnak megfelelő lakásokat lásd! Találd meg új otthonod még ma!

KIADÓ LAKÁSAINK