Sokan nem gondolnak rá, hogy a bérleti feltéteket írásban rögzítsék, pedig a bérleti szerződés mindkét fél érdeke. Megléte biztosítékot jelent mind a tulaj, mind a bérlő számára, vitás kérdésekben segít dönteni, kapaszkodót jelent egy esetleges hivatalos huzavona során. Érdemes belefoglalni a be- és kiköltözés feltételeit, a felek lakással kapcsolatos felelősségét, a kaució összegét, a lakás és a benne található felszerelés, bútorok állapotát, valamint minden egyebet, amit fontosnak tartunk (minta letölthető innen).

Fontos azonban tudni, hogy a négy fal között, akár két tanúval aláírt dokumentum még nem von maga után többletköltséget a jövendő bérlő számára. „A bérleti szerződés megléte önmagában még nem jelenti a tulaj részéről, hogy a lakásból származó bevétel után eleget tesz adózási kötelezettségének” – mondja Szőke Annamária, az Albérlet.hu munkatársa. Ennek értelmében tehát egy egyszerű bérleti szerződés a tulaj költségeit sem növeli, így nincs oka rá, hogy többletköltséget kérjen a bérlőtől.

Bérleti szerződés

Hivatalosabb:

A közjegyzői okiratba foglalt bérleti szerződéshez általában a tulajdonos szokott ragaszkodni. Azonban bérlőként is érdemes preferálni a hitelesítést, mert probléma esetén megkönnyíti az ügyintézést (például: ha a tulaj nem akarja visszafizetni a kauciót, vagy nem ismeri el valamely kötelességét). A védelem tehát mindkét fél számára biztosított.

Nem ajánlott a szerződést alapos átolvasás nélkül aláírni. Ha a bérlő sietteti az aláírást, kezeljük a helyzetet fenntartással. Szintén gyakran élnek a tulajok a „sokan érdeklődnek” buborékfogalmával. Ettől függetlenül ne feledjük el, a döntésünk hosszú időre, akár évekre szól, nem szabad elhamarkodni, és a pillanat hevében dönteni.