Röviden és tömören: nem, nem szabad. "Nyolcezret sem."

Egy kicsit hosszabban: egy valamire való ingatlaniroda nem árul listát pénzért. Az ilyenkor kezünkbe nyomott lista – ha egyáltalán valós adatokat tartalmaz – mire a nyomtatóból papírra kerül, már régen elavult, így érvényét vesztette, nem megyünk vele sokra. Akad persze olyan, aki hallotta valakitől, aki hallotta valakitől, akinek sikerült ilyen módon albérletet találni. De ne áltassuk magunkat.

Az ingatlanirodák – mármint a normálisabb – nem a bérlőt sarcolja, hanem a tulajtól veszi le a jutalékát.  Magyarán mondva a jövendő bérlő számára az ingatlanirodák szolgáltatása ingyenes. Persze, lehet azt mondani, hogy azért három hónap a kaució általában, mert egy az ingatlanosnak megy és tulajdonképpen mégis a bérlő fizeti ki a díjat, de a kaució mindenhol három hónap – ott is, aki nem ingatlanoson keresztül veszi ki a bérleményt. Nos tehát Te mint tulaj bemész, elmondod, mit szeretnél, és az ingatlanos megmondja, hogy hol, milyen lakások találhatók. Sőt! Elkísér, tanácsot ad, jogi- és adókérdésekben válaszol a kérdéseidre, és melletted van és fogja a kezed, míg az üzlet meg nem köttetik. Olyan kérdéseket is feltehetsz neki, amit adott esetben a tulajtól nem akarnál, kínosnak éreznél megkérdezni.

A listás cég meg odaadja a fecnit és csókolom. Nincs tanács, nincs kézfogás, nincs semmi. Néha szó szerint semmi

Mit tegyünk?

Ne menjünk ilyen helyre. Ha pénzt kérnek azért, hogy a szóba jöhető ingatlanok listáját kiadják, köszönjük meg, és lépjünk le. Vagy persze, ha van felesleges nyolc-tízezer forintunk, tehetünk próbát, no… Annyit még esetleg megtehetünk, hogy tapasztalatunkat megosztjuk a megfelelő fórumokon (ha valaki pedig pórul járt, annak kötelező – puszta szolidaritásból, jófejségből és ilyenek).

Válasszunk ingatlanirodát, keresőkénk minden esetben ingyenesen!

Tulajdonképpen az ingatlanközvetítő irodák egy szolgáltatást nyújtanak bérlőnek és tulajnak egyaránt. Leveszik a vállukról a keresés terhét, összekötik a két oldalt és megkönnyítik az üzletkötést is. Mégis sokan óckodnak igénybe venni. Nyilván mindenhol vannak rémtörténetek. Biztosan van olyan, aki ingatlanirodával járt pórul ilyen-olyan okból. De ha valakinek elcseszte a fodrász a haját, akkor én se menjek fodrászhoz soha, inkább bénázzak otthon egymagam?

Az otthon az ember alapvető szükséglete: biztonságot ad, hátteret, megnyugvást. Ha nincs, az kétségbeejtő tud lenni. De ha meggondolatlanul cselekszünk, attól nem lesz jobb.