Állattal albérletet keresni ma már nem lehetetlenség. Az oldalak – jobb esetben – szűrési feltételként teszik lehetővé, hogy olyan albérletekre szűrjünk rá, ahova lehet háziállatot is vinni, mint például az albérlet.hu oldalán. Akkor azonban, ha valaki nem kisméretű kutyát/macskát/hörcsögöt/aranyhalat szeretne vinni, vagy épp nem olyan állatfajt választ, amire a hirdető gondolt, máris áttörhetetlen falakba ütközik.

A viselkedés nem méretfüggő

A kutya méreteihez kötni, hogy befogadom-e tulajdonosként a lakásomba, nem ésszerű. A kistestű kutyák gazdái – tisztelet a kivételnek! - hajlamosak azt gondolni, hogy az ő kutyájuknak nincs szüksége következetes nevelésre, kutyaiskolára, szocializációra, mert hát olyan kicsi, ugyan mit árthat? Attól azonban, hogy egy kutya kicsi, még ugyanúgy megvannak a szükségletei, mint nagyobb társának. Ha pedig ezeket nem elégítik ki, jönnek a pótcselekvések: rágni, ásni, cincálni kezd. A szobatisztaság természetesen nevelés kérdése csupán, a tulajdonosoknak nem is ez a legnagyobb félelme, hanem az értékeiket féltik. Összegzésképpen tehát a kutya viselkedése nem a méretétől, hanem az állat habitusától és főként a nevelésétől függ!

Kutya jöhet, macska nem

Számos helyről hallottam már azt is, hogy a kistestű kutya még okés, de macska nem jöhet. Miért is? No, ez az a gondolkodás, amelyen haladva logikát egyszerű emberi halandó aligha találhat. Talán sokan gondolják, hogy a macska nem nevelhető olyan eredményesen, mint egy kutya? Aki így gondolja, nyilván sosem volt macskája.

 

Egzotikus állatok és az előítélet

A hagyományos kutya-macska (és esetleg ide sorolhatóak a rágcsálók is) esetén túl fennáll a különböző pókok, kígyók esete. Magyarországon a különleges, pláne veszélyes egzotikus állatok tartása engedélyhez kötött és ritka. Jellemzően az, aki például kígyóval keres albérletet, nem egy csörgőkígyóval osztja meg az otthonát. Sokan mégis tartanak tőle, hogy olyan bérlőt fogadjanak az ingatlanukba, akinek a megszokottól eltérő házi kedvence van. Ilyenkor – más indok nem lévén – a legtöbbször elhangzó ellenérv: mit szólnak majd a szomszédok?

Nem szabad feladni                                           

Ha az álomotthonnak vélt lakás tulajdonosa nem nyitott ránk, ne csüggedjünk – lehet, hogy jó oka van rá, például ő maga egy gyermekkori trauma miatt fél a nagytestű kutyáktól, vagy túl sokszor nézte meg a „Gyilkos kígyó” című nélkülözhetetlen klasszikust. Sok lakástulajdonos azonban maga is állatrajongó, és ugyanabban a lakásban korábban esetleg szintén egy nagytestű kutyával élt együtt, így nem fél azt nekünk kiadni.