Ha többedmagunkkal szeretnék lakást kivenni, érdemes már előre megegyezni az alapokban. Kivel, hol, mennyiért, hogyan? Ezek a legfontosabb kérdések. Természetesen nem az a legfontosabb, hogy ki aludjon az ablaknál – nem egy hétvégi kiruccanásról van szó, hanem az otthonunk megteremtéséről. Fontos tehát, hogy minden fél megelégedését szolgálja. Mint ahogyan párkapcsolatok, úgy bizony barátságok is kárát láthatják az összeköltözésnek.

Ha kiszemeltük a lakást

Miután megbeszéltük, hogy kivel és hol nézünk lakást, és meg is találtuk álmaink otthonát, a megtekintésre menjünk együtt! Ez egyrészt azért is fontos, hogy a tulaj mindannyiunkat lássa, másrészt, hogy mind ott legyünk, ha álláspontot kell foglalni a költözést illetően. Nincs idő gondolkodni: az ingatlanpiac olyan mértékben felgyorsult, hogy nincs idő napokig azon rágódni, meg tudunk-e békülni a körfolyósóval, vagy problémát okoz-e, hogy nincs lift. Ha tetszik, azonnal kell dönteni, mert valószínű, hogy utánunk, akár élesváltásban jön a következő érdeklődő, és ha ő helyben dönt, akkor bizony nincs apelláta: a lakás elkel. Éppen ezért legyen nálunk a foglalóra szánt összeg, bérleti szerződés példánya, személyes irataink, minden, ami a szerződéshez és az ingatlan kivételéhez szükséges lehet.

A szóbeli megegyezés nem elég

Amennyiben megfelel a lakás, ne elégedjünk meg szóbeli megállapodással. Sajnos számos esetben előfordul, hogy utánunk érkező érdeklődő pénzzel, dokumentumokkal nyomatékosítja a költözési szándékot, így a tulaj az ő részére fog kedvezni. Ha a költözést komolyan gondoljuk – márpedig nyilván azért nézelődünk – tegyünk meg mindent, hogy a tulaj lássa a szándékot, és könnyítsük meg helyzetünket azzal, hogy mindenre készen érkezünk.

FONTOS!

Látatlanban soha ne fizessünk előre, senkinek. Mindig kérjük el a másik fél iratait, győződjünk meg arról, hogy valóban a tulajdonosnak, vagy megbízottjának adjuk át a pénzt + töltsünk ki átadás-átvételi nyomtatványt is!